Drónok és robotok a mezőgazdaságban címmel szervezte meg a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete 2015. május 8-ra az a bemutatót, melyen a mezőgazdasági robotokon, illetve robotfűnyírókon kívül a különböző drónok bemutatójára került sor Szombathelyen.drónA köznyelvben elterjedni látszó elnevezés félreértésre adhat okot. A pilóta nélküli légi jármű (UAV - Unmanned Aerial Vehicle) ugyanis rendelkezik pilótával, de a pilóta a földről irányítja a járművet vagy automatikus útvonalrepülést programoz a repülő eszközbe, amely felett veszély esetén ismét átveheti az irányítást. A bemutatón mindkét dróntípus esetén láthattuk a műveletet: A merevszárnyú drón is beprogramozott útvonalon repült, a forgószárnyú (rotoros) drón is hasonlóan, majd a megfelelő időben a földi irányítószemélyzet átvette a gép feletti irányítást és a drónt biztonságosan a földre kormányozta. A másik tévhit a drónokkal kapcsolatosan, hogy azok bárki által üzemeltethetők. Ma már az interneten is megrendelhető a merevszárnyú és a forgószárnyú drónok számos fajtája, melyekkel felelőtlen felhasználók sok esetben okoztak már balesetet.

A bemutatón a merevszárnyú gépek közül az ESRI Magyarország Kft. Trimble UX5 típusú gépét láthattuk repülés közben. Az ESRI az eszköz megvásárlása során biztosítja annak is feltételét, hogy a vevő megfelelő pilótaképesítést szerezzen az eszköz használatához. A kellően nagy körültekintéssel megtervezett útvonalrepülést követően Vízhányó József pilóta segítségével lehetőségünk nyílt arra is, hogy meggyőződjünk arról, hogy a légifelvételek felbontása valóban elérheti akár a 2 cm-es pontosságot is.

A rotoros drónokat az Agrárin Kft. jóvoltából lehetett repülés közben is megnézni. A gyakorlati bemutatót megelőzte egy elméleti ismertető, ahol Mátrai Zoltán ügyvezető igazgató foglalta össze a repüléseket megelőző tervezési munkákat. A rotoros drón repülése is balesetmentesen és sikeresen végződött. Repüléskor a szél sok meglepetést tud okozni és mivel a bemutató ideje alatt meglehetősen szeles idő volt, indokolt a sikeres földetérés nyugtázása. A cég nem csak a rotoros drónokkal, hanem a merevszárnyú eszközökkel, illetve egyéb agráriumot érintő elektronikai eszközzel, szoftverrel is foglalkozik, a bemutatón azonban a drónok kerültek a középpontba.

A képzett pilóták által üzemeltetett drónok látványos indulási és landolási manőverei között eltelt idő alatt az eszközök rendeltetésszerűen végezték a munkájukat, azaz felvételeztek. A kérdés a bemutató látogatói között is felmerült: mire lehet ezt a technológiát hasznosítani az agráriumban?

A válasz egyszerű: minden olyan feladatra, amelyre a korábban ismert távérzékelési eszközök alkalmasak voltak, a különbség csupán annyi, hogy a drónok időben közelebb hozták a felvételek elkészítése és a megtekintés közötti időt, valamint jelentősen megnövelték a képek felbontását, azaz jóval kisebb földfelszíni formák is láthatóvá váltak, mint azt a hagyományos távérzékelés során megszoktuk.

drón

Mielőtt azonban bárki azt gondolná, hogy a dróntechnológia alkalmazása egyszerű, néhány dolgot érdemes átgondolni a kisebb-nagyobb befektetés előtt:

A drónok repülő eszközök, amelyek rengetek veszélyforrás is hordoznak. Mivel a repülések jogi szabályozása világszerte várat magára – a cikk megszületéséig a hazai szabályozás se látott még napvilágot – pl. egy baleset esetén sem teljesen tisztázott a felelősség kérdése. Félő, hogy az egyre nagyobb számú felhasználó miatt a balesetek száma növekedni fog, aminek oka a felkészületlenség. A tapasztalatlanságból adódó balesetek azonban elkerülhetők volnának. Mostanra már több drónpilóta-képző tanfolyam is lezajlott az országban a FlyBySense pilótaképző tanfolyamain. Itt nem csak elméleti képzés zajlik, hanem gyakorlatorientált képzéssel a tanfolyam elvégzését követően már képzett, bár még nem gyakorlott pilótákkal állunk szemben – mondta Fülöp Szilárd ügyvezető.

A drónok mezőgazdasági alkalmazása egyre inkább terjed, azonban érdemes megfontolni a következőket is: egy gép beszerzése, annak irányításának megtanulása, a képfeldolgozó szoftverek beszerzése, megtanulása és rengeteg tévútra is lehetőséget adó, költségnövelő befektetést szeretne-e valaki, vagy egy több éves tapasztalattal rendelkező, profi pilótával és informatikai tudással felvértezett cég szolgáltatásait veszi igénybe? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a második lehetőség jelenti a hatékonyabb megoldást. Ma már a felvételezést készítő cégek tucatja áll rendelkezésre, érdemes azonban olyan szolgáltatók csomagjait választani, akik megfelelő referenciákkal tudják a felvételek hasznosíthatóságát szavatolni.

A bemutató során meggyőződhettünk arról, hogy a földközeli távérzékelési eszközök új generációja már elérhető közelségben van, azonban az alkalmazhatóságukkal kapcsolatosan még nem érződött, hogy mekkora és milyen előnyöket jelent ez a gyakorló gazdák számára.