A környezetbarát mezőgazdasági, „termelőtől a fogyasztóig" stratégia célja az unió élelmiszerrendszerének átalakítása, többek között a növényvédő szerek használatának 50 százalékos, a műtrágyahasználat legalább 20 százalékos, illetve a haszonállatok és az akvakultúra esetében alkalmazott antibiotikumok használatának ugyancsak 50 százalékos csökkentése. Emellett, cél a biogazdálkodás kiterjesztése a mezőgazdasági területek 25 százalékéra – tájékoztat az MTI.

Európa szárazföldi és tengeri területeinek legalább 30 százalékát védetté nyilvánítanának – fotó: Pixabay

„Becsléseink szerint globális szinten a fenntartható élelmezési rendszer gazdasági értéke több mint 1800 milliárd euró lesz" – jelentette ki Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke. Hangsúlyozta, az ökogazdálkodás fejlesztése hektáronként 10-22 százalékkal több munkahelyet hozhat létre, mint a hagyományos gazdálkodás. A közös agrárpolitika és halászati politika új finanszírozási csatornákon keresztül fogja támogatni a termelőket a fenntartható gyakorlatokra való átállásban.

A biodiverzitási stratégia konkrét célkitűzése, hogy Európa szárazföldi és tengeri területei legalább 30 százalékának védetté nyilvánítása, valamint a mezőgazdasági területek legalább 10 százalékának magas biodiverzitású tájelemmé való visszaállításaA biológiai sokféleség előmozdítására különböző forrásokból többek között uniós forrásokból, nemzeti és magánforrásokból évente 20 milliárd eurót szabadítanak majd fel.

A bizottság szerint a koronavírus-járvány alatt bemutatott stratégiák az uniós gazdaságélénkítési terv központi elemei, amelyek kulcsfontosságúak a jövőbeli járványok megelőzéséhez és az azokkal szembeni ellenállóképesség kiépítéséhez. Mindkét stratégia része az úgynevezett Zöld megállapodás kiemelt szakpolitikának, amelynek célja, hogy 2050-re az EU elérje a klímasemlegességet.