Erdészeti támogatási lehetőségek

Erdősítés támogatása

A felhívás célja a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a szél és vízerózió elleni védekezés, valamint a faanyag, mint környezetbarát nyersanyag és megújuló energiaforrás iránti növekvő igény kielégítése érdekében az erdőterület növelése. A felhívás ITT érhető el. Következő beadási határidő: december 31.

Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek támogatása

A támogatás célja az erdők gazdasági értékének növelése olyan erdészeti beavatkozásokkal, amelyek által az erdők nagyobb mértékben képesek ellátni gazdasági értékteremtő funkciójukat. Ide kell érteni azokat a beavatkozásokat is, amelyek hatásai nem azonnal, hanem a jövőben várható fahasználatok során tapasztalhatók. Utolsó benyújtási időszak: 2022. november 2. és december 2. között.

A felhívás ITT érhető el.

Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása

Valamennyi agrár-erdészeti rendszer jelentősmértékben növeli a faji, populáció szintű és a tájképi diverzitást. Benyújtási határidő: december 31. A felhívás ITT érhető el.

Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése

A támogatás célja az erdőgazdálkodás biztonságának növelése. Benyújtási határidő: december 31. A felhívás ITT érhető el.

Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások

A támogatás célja klímarezisztens fajok telepítése és az invazív fajok visszaszorítása. Benyújtási határidő: december 31.

A felhívás ITT érhető el.

Feldolgozóipari vállalkozások támogatása

A támogatási program célja a hazai mikro-, kis és középvállalkozások likviditási, jövedelmezőségi és versenyképességi problémáinak kezelése, valamint a munkahelyek megőrzése az energiaköltségek (villamos energia és/vagy földgáz) támogatásával, illetve opcionálisan az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz szükséges önerőhöz történő hozzájárulás biztosításával. Kötelező regisztráció a támogatási kérelmek benyújtásához: 2022. december 15-ig. A pályázatok beadása: 2022. december 26-ig. További részletek: ITT.

Ezekre már csak egy nap maradt

November 30-ig nyújthatóak be a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek

A 2022. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet 2022. november 30-ig azon károsultak nyújthatják be, akik a 2022. évi kárenyhítési időszakban bejelentették kárigényüket. Részletek: ITT.

Mezőgazdasági kisüzemek támogatása pályázat

A támogatás 15 000 eurónak megfelelő forintösszeg, és mivel átalánytámogatás, nem kell önerőt hozzátenni. A felhívást új beadási szakasszal egészítették ki, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között van lehetőség.

A mezőgazdasági kisüzemek pályázatának idei utolsó, immár hetedik szakaszában nincs keretösszeg, az igények alapján döntenek majd. Előnyben részesülnek azok a kérelmek, amelyek magasabb élőmunkaigényt céloznak meg, vagy hátrányos helyzetű térséget fejlesztenek.

Sertésállatjóléti támogatási kérelem

Megjelent a Magyar Államkincstár közleménye a 2023-as sertésállatjóléti támogatás igényléséről, december 15-től lehet beadni a kérelmeket. További részletek: ITT.

Baromfi állatjóléti támogatás

Megjelent a felhívás, amely az állattartás fejlesztését célozza meg azáltal, hogy az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírásokat teljesítsék a gazdálkodók. Az Európai Unió vissza nem térítendő forrást biztosít a gazdálkodóknak, kompenzálva a növekvő kiadásokat. Az idei benyújtási időszak: 2022. november 15. – december 15. között.

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése – fél évvel meghosszabbították a beadást

A felhívás célja a mezőgazdasági termelők mezőgazdasági üzemeinek gazdasági teljesítményének növelése, a szerkezet-átalakítás és a modernizáció ösztönzése, illetve a mezőgazdasági vízfelhasználás hatékonyságának fokozása öntözési beruházások megvalósításával. Friss hír, hogy kotrógépek vásárlása is lehetővé vált a pályázat keretein belül, illetve fél évvel, 2023. június 30-ig meghosszabbították a beadást.

A felhívás ITT érhető el. Következő benyújtási határidő: december 30. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni és kollektív projekt esetén is maximum 3 milliárd Ft.

Megemelték az elszámolható költségek összegét is, részletek ITT.

öntözés

Még elérhető a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése felhívás – Fotó: Agroinform

Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása – 2023 június végéig beadható!

A felhívás célja önkéntes együttműködések, öntözési közösségek létrejöttének ösztönzése, illetve működésük támogatása annak érdekében, hogy tevékenységükkel az öntözéses gazdálkodást hatékonyan megszervezzék. A rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználását, gazdaságosabb megtérülését eredményezheti, ha azt az öntözni kívánó gazdák közösen, együttműködve használják fel, továbbá az öntözéshez szükséges infrastruktúrát együtt hozzák létre és együtt üzemeltetik, illetve együtt teszik meg az első lépéseket a beruházások létrejöttének érdekében. A felhívás ITT érhető el. Következő benyújtási határidő: 2022. december 30.)

Tanyán élők támogatása – új beadási szakaszokkal bővült a felhívás

A tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések. A konstrukció keretében a tanyákon megvalósuló háztartási léptékű villamos energia- és vízellátás kiépítését célzó, illetve szennyvízkezelési fejlesztések támogathatók. A szeptember 20-i módosítással 7 új szakasszal bővült a pályázati felhívás, így a támogatási kérelmek benyújtására 2023. június 5. napjáig lesz lehetőség. Következő beadási határidő: 2022. december 12.

Változások lesznek a támogatási rendszerben

Folyamatosan frissülő összefoglaló a magyar agrártámogatásokat jövőben meghatározó KAP Stratégiai Tervről, a támogatási rendszer változásáról: Közös agrárpolitika, új támogatási rendszer.

Sorsdöntő jelentőségű viták zajlottak az Európai Bizottsággal az agrártámogatásokért – interjú dr. Feldman Zsolttal

Ezek a szabályok fogják meghatározni a gazdálkodók következő éveit – interjú dr. Juhász Anikóval

Meg lehet-e most mondani, hogy mennyi pénzhez jut a gazda hektáronként az új támogatási rendszerben? – videó az új támogatási rendszerről

Egyéb támogatások

Lovassporthoz kapcsolódó támogatások

Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása

Anyakecske tartásához vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatás vehető igénybe

További pályázati felhívások: Vidékfejlesztési Program

További híreink:

Pályázatok rovat az Agroinformon

Indexkép: Shutterstock