Az Agroinform Menőgazdászok Facebook csoportban tették fel a kérdést, mi pedig összegyűjtöttük a válaszokat, íme:

Bács-Kiskun megyenagy a szórás, Lajozsmizse környékéről van, aki 28 ezer forintos hektáronkénti bérmunkadíjat írt, de nettó 43 ezer forint is volt a kommentek között. 30-32 ezer forintos áron is arattatott valaki.

Jász-Nagykun-Szolnok megyeSzolnok környékéről nettó 30-35 ezer forint/hektár díjat írt egy válaszoló.

Csongrád megyeSzékkutas környékéről nettó 30 ezer forintos hektáronkénti bérmunkadíjról írtak, Szentes környékéről pedig nettó 25 ezer forint/hektár díjról.

Békés megye: nettó 25 ezer forint.

Hajdú-Bihar megye: a megyéből érkezett hír 35 ezer forintos bérmunkadíjról is, Debrecenből nettó 30-32 ezer forintos költség, Derecskéről pedig 27-28 ezer forintot írtak.

Heves megyéből 30-35 ezer forintos hektáronkénti összegeket jelentettek.

Győr-Moson-Sopron megyeGyőr környékéről nettó 27 ezer forintos hektáronkénti díjról írnak.

Tolna megye: nettó 35 ezer forint/hektár báraratási díj.

Baranya megye: Szigetvári információ, hogy ott 36-43 ezer forint körül alakulnak a bérmunkadíjak.

Az árak nettóban értendőek.

Keresd meg a legjobb ajánlatot az Agroinform Piactér hirdetései között!

Béraratás hirdetések

Emelkedtek a bérmunkaárak

A bérmunkaárak egyébként jelentősen emelkedtek az utóbbi időszakban, amin egyébként nem lehet csodálkozni, tekintettel arra, hogy a gépek, az alkatrészek árai is jelentősen megemelkedtek az elmúlt időszakban. Az üzemanyag ára is nőtt. Bár az erőgépek tankolásához 480 forintos áron érhető el a gázolaj, a tankolás mégis nehéz, mert távol áll a valóságtól az, hogy valaki egy kombájnal megy be az üzemanyagtöltő állomásra. Az üzemanyagkiszállítás pedig már piaci áron történik.  (Az egyik kommentelő írja, hogy neki a Mol szállít saját kútra gázolajat 830 forintért literenként. A másik választás, hogy naponta utazik messzebbre egy benzinkútra, ahol kivárja a sorát, és ha szerencséje van, jut neki üzemanyag.) A gázolaj piaci ára jelenleg átlagosan 839,9 forint.

Bizonytalanságok a gabonapiacon

A terményárak már minimum egy éve jelentős mértékben emelkednek, de az orosz-ukrán háború kezdete óta megállíthatatlan és nagy ütemű az áremelkedés. Ez, amellett, hogy hirtelen kedvező adottságként jelentkezik a növénytermesztésben, számos problémát is jelent: az állattartók számára óriási kihívás a takarmány és takarmányalapanyagok beszerzése. A termelők nem kötnek előre szerződéseket a gabonára, emrt várnak a még magasabb árakra, így például a feldogozók importra kényszerülnek. Megemelkedik az élelmiszerek ára. A gabonaexport előzetes bejelentését vezették be azért, hogy a rendkívül kedvező áron értékesíthető gabona exportálása miatt ne legyenek ellátási problémák az országon belül.

Agroinform fórumok

A tájékozódáshoz hasznos kiinduló pont az Agroinform fórumjaiban összegyűlő információ is, mutatunk néhány topicot:

Bérmunka tarifák szántóföldön

Aratás

Kombájnos fórumtémák

Indexkép: Baranyi Zsolt