Egyre több kertben jelenik meg a bambusz látványos növénytömeget alkotva, azonban éppen e tulajdonsága teszi nehezen kezelhetővé. A bambusz rendkívül gyorsan növekszik, és gazdaságilag is fontos növény. Igen sokféle bambusz létezik, melyek között vannak óriásira, akár 46 méter magasra megnövők, és vannak igen apró fajok is.

A bambuszok a világ leggyorsabban fejlődő növényeiként is ismertek, hiszen egyes bambuszfajok 91 centimétert is nőhetnek 24 óra alatt. Ez a tulajdonságuk igen vonzóvá teszi őket erdősítéshez, szénmegkötéshez vagy a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez.

A bambusz gazdasági szempontból is jelentős növény, különösen Ázsiában, ahol élelmiszerként és építőanyagként is fontos szerepet tölt be. Hasonló a fához, bár a szára üreges, igen értékes anyag, számos területen felhasználható.

A bambuszt már az ókori Kínában is számos területen használták. Kezdetben fegyvereket, hangszereket és íróeszközöket készítettek belőle, ma azonban már jóval sokrétűbb a felhasználása – még a klímaváltozás elleni harcban is a segítségünkre lehet.

bambusz

A bambusz az éghajlatváltozás elleni harcban is a segítségünkre lehet – fotó: Shutterstock

Építőanyag

A bambusz ideális építőanyag, hiszen erős, rugalmas és tartós. Gyakran használják állványzatokhoz és betonépítéseknél erősítőanyagként is. Ellenáll a kártevőknek és a zord időjárási viszonyoknak, így tartós és megbízható építőanyag.

Bútor

A bambusz a bútorgyártásban is népszerű, mert könnyű, tartós és esztétikus. A bambuszbútorokat gyakran használják trópusi és tengerparti területeken, illetve olyan otthonokban, melyeket környezetbarát bútorokkal és természetes stílusban rendeznek be. A bambuszszékek, -asztalok kültéren is nagyon népszerűek.


Padlóburkolat

A bambuszpadló fenntartható és környezetbarát alternatívája a hagyományos keményfa padlóknak. Mivel a bambusz gyorsan nő és folyamatosan betakarítható, megújuló erőforrás. Erős és tartós anyag, ellenáll a víznek és a nedvességnek, ezért jó alternatíva az otthonokban a burkolatok kiváltására.

Textilipar

Egyedülálló tulajdonságai, például nedvességelvezető képessége és szagtalansága kiemeli a bambuszszövetet a hagyományos anyagok közül. Nedvességelvezető tulajdonsága különösen említésre méltó. Teljesítménye felülmúlja az egyéb anyagokét, például a poliészterét, így például a sportruházatgyártásban nagyon fontos anyag. De mivel puha és tartós, nem kopik gyorsan, és hamar megszárad, a háztartásokban is számtalan módon felhasználható.

A bambusz és a klímavédelem

A bambusznak a környezeti hatásai is kiemelkedők, hiszen segít elnyelni a káros gázokat, de sok egyéb területen is jelentős szerepe lehet:

Klímaváltozás elleni küzdelem: A bambuszerdők az éghajlatváltozás elleni küzdelem hatékony eszközei. Robusztus szénelnyelőként szolgálnak, hatékonyan vonják ki a szén-dioxidot a légkörből, és tárolják is. Ez a folyamat elősegíti az éghajlat stabilizálását, és támogatja az ökoszisztéma általános ellenálló képességét.

Talajjavítás: A bambusz jelentősen hozzájárul a talajjavításhoz: megakadályozza az eróziót, javítja a talaj szerkezetét, és pótolja a tápanyagokat.

Szénmegkötő erőművek: Olyan helyeken, ahol óriási mértékű a kibocsátás, a bambusz hatalmas mennyiségű szenet tárolhat el, ami létfontosságú az éghajlatváltozás hatásainak mérsékléséhez.

Bioüzemanyag: A bambuszból származó lignocellulóz biomassza magas hozama ígéretes bioüzemanyag-forrás. Fenntarthatóbb energiamegoldásokat kínál, mivel megújuló és kevésbé káros a környezetre.

Tényleg csodanövény?

Mindezek mellett azonban azt is el kell mondani, hogy a bambusz igen nehezen tartható kordában. Hazánkban nem őshonos, valódi ellensége nincs, és nagyon gyorsan szaporodik. Nem állítja meg a beton, gyorsan áthatol mindenen, a következő problémákat okozva:

• A bambuszrügyek bárhol felbukkanhatnak a kertben: a szomszédnál éppúgy, ahogy a terasz padlóján. A legtöbb talajtakaró szövet nem akadályozza meg a terjedését.

• Az invazívabb fajták rizómák révén terjednek, ezek segítenek a növényeknek megtelepedni új területeken, és elnyomni minden mást, a már beültetett növényeket is.

bambusz

A bambusz rendkívül gyorsan szaporodik – fotó: Shutterstock

A bambusz mint élelmiszer

A bambuszrügy igen kedvelt alapanyag az ázsiai konyhában. A főzéshez használt bambusznövény konyhai felhasználásra alkalmas részei a csírák, hajtások. A bambusz kb. 1500 különálló fajából csupán néhányat használnak emberi fogyasztásra. Ezek a boltokban általában konzerv formájában beszerezhetők.

A bambuszfogyasztás előnyei

Alacsony kalóriatartalmú, azonban rostokban, fehérjékben, kalciumban, vasban és káliumban gazdag élelmiszer.

• Egészségügyi előnyei között említhető, hogy rostjai segítik az emésztést, továbbá különböző fitokémiai anyagokat is tartalmaz, amelyek jót tesznek az immunrendszernek.

• Sokoldalú alapanyag: frissen, párolva, pirítva is elkészíthető, salátákban, tésztákban, levesekben és wokételekben is nagyon finom.

• Környezetbarát: termesztése és feldolgozása is egyszerű, kevés vízre van szüksége, vegyszerre pedig egyáltalán nincs. Ennélfogva az élelmiszer-problémák egyik megoldása is lehet a jövőben.

• Gazdasági jelentőségét tekintve el kell mondani, hogy a bambusztermesztés bizonyos országokban nagyon fontos bevételi forrás.

bambusz

A bambuszrügy igen kedvelt alapanyag az ázsiai konyhában – fotó: Shutterstock

Tanácsok, ha bambuszt ültetnél

A bambuszok lehetnek csomósodó vagy futó fajták.

Ha csomósodót választasz, ezeket tudnod kell:

• A csomósodó bambusz felfelé növekszik, és lassan kifelé tágul, szoros fürtöket képez. Előnyös választás olyan kertekhez, ahol fontos a növény mérséklése.

• Ideális kisebb területeken, illetve gyakran használják belátásgátlóként és díszítésre is.

• A Bambusa, a Fargesia és a Thamnocalamus gyakran használt csomósodó fajták.

Ha pedig futóbambuszt ültetnél, ezeket kell figyelembe venned:

• A futóbambusz gyorsan terjed föld alatti rizómáival. Nagy területeket fed le, így alkalmas sűrű erdők vagy ligetek kialakítására.

• Ha ezt választod, javasolt a gyökércsapda telepítése, így megfékezhető a növény terjedése.

• A Phyllostachys és a Sasa gyakran választott futóbambuszok.

Milyen igényei vannak a bambusznak?

• Egyes bambuszfajok hidegtűrőbbek (például a Phyllostachys nuda), hűvösebb éghajlatra alkalmasak, míg mások (például a Dendrocalamus) a meleg, trópusi környezetet kedvelik.

• A legtöbb bambusz igen fényigényes, de elviseli a részleges árnyékot is. A napfény mennyisége befolyásolhatja a növény növekedési ütemét és egészségét.

• A bambusz legjobban jó vízelvezetésű, termékeny talajban nő. A vizet nem megfelelően elvezető vagy túl vizes talaj gyökérrothadáshoz vezethet.

• A bambusz nem túlzottan érzékeny a talaj pH-értékére, általában az enyhén savas vagy semleges talajt részesíti előnyben. A talaj szerkezetét és termékenységét érdemes komposzttal javítani.

Forrás: greendex.hu