Ezzel folytatjuk a múlt hétvégén elindított háromrészes cikksorozatunkat, az idei év gépújdonságainak összefoglalóját.

A Fendt mérnökei a talaj termelékenységének növekedéséért, a magasabb terméshozamért és nem utolsósorban a még ökonomikusabb üzemeltetés céljából fejlesztettek ki egy teljesen a járműkoncepcióba integrált keréknyomás-szabályzó rendszert, a VarioGripet.

gép

A Fendt VarioGrip rendszerek esetében a felhasználó egy centiméternyi vezetéket nem lát, ami megnyugtatóan hat – fotó: Axiál Kft.

A szentpétervári traktorgyár Kirovec K 744R Premium sorozatú, törzscsuklós nagytraktorcsaládjának legújabb generációja a hannoveri agrárseregszemlén mutatkozott be és indult hódító útjára Európában, idén pedig immár a magyar földeken is bizonyított hazánkba érkezett első példánya. Először a hódmezővásárhelyi kiállításon debütált, majd pedig bemutató körúton a gyakorlatban is megmutatta, hogy megtartotta elődje legendás tulajdonságait.

gép

Hatalmas méretei ellenére is könnyedén fordul – fotó: Agroinform.hu

Megismerhettük az újgenerációs John Deere W sorozatú kombájncsaládot, melynek tervezésénél igyekeztek teljes mértékben a gazdálkodók igényeire és kívánságaira összpontosítani, így például a nagyobb teljesítményre, a kisebb szemveszteségre, az egyszerű kezelhetőségre, a gyorsabb átszerelésre és a könnyebb karbantartásra.

gép

fotó: KITE Zrt.

A Ploeger az Oxbo Group (POG) cégcsoport egyik leányvállalata, ahol az anyacég főként a betakarításban gyártott speciálisabb gépek kifejlesztésében érdekelt. Itthon leginkább önjáró borsóbetakarító gépeiről ismert. Nyáron egy tőlük merőben új eszközzel, az AT4103 típusú eszközhordózóval jelentkezett.

gép

Furcsa kiállású, de a tervezők szerint rendkívül könnyű vezetni – fotó: agriland.ie

Júliusban a CLAAS bemutatta az AXION 900 sorozat új generációját, amely folyamatos továbbfejlesztés eredménye, és számtalan új funkciót kínál. Ilyenek többek között például az alacsony fordulatszám-koncepciójú, még erősebb motorok, a tovább optimalizált CMATIC hajtómű, az új érintőképernyős CEBIS terminál és CMOTION multifunkciós menetkar, valamint a CIS+ felszereltség multifunkciós kartámasszal.

gép

A legnagyobb AXION, a 445 lóerős 960-as – fotó: Agroinform.hu

A CLAAS QUADRANT nagykockabálázó számos új felszereltségi lehetőséggel bővül 2018-tól. A QUADRANT 4200, 5200 és 5300 modellek így többek között felszerelhetők integrált bálamérleggel és High-End-világítással. Ezenfelül a kihúzható késtartó fiók a QUADRANT 4200 bálázóhoz is elérhető lesz.

gép

Számos új felszereltség elérhető lesz a jövő évtől – fotó: Axiál Kft.

Jövőre a CLAAS ROLLANT 620 sorozat rafferes rendszerrel is elérhető lesz, és a ROLLANT 400 UNIWRAP bálázócsaládhoz újonnan kifejlesztett kötözési rendszert kínálnak.

gép

Az új körbálázókhoz szériatartozék a tekercstovábbító rendszer – fotó: Axiál Kft.

Orosz kutatók a rosztovi körzetben tesztelték az első, vezető nélküli gabonabetakarító kombájnt, amelyet orosz konstruktőrök az RSM 181 Torum gép alapján, öt év alatt fejlesztettek ki. A gépet kifejlesztő csoport vezetője szerint az első, vezető nélküli orosz gabonabetakarító kombájnt legkésőbb 2024-ben már termelésbe lehet állítani.

Az elmúlt néhány évben a gépesítésfejlesztéseknél egyre inkább a munkaerőigény és a költségek csökkentése kerül előtérbe egy-egy innováció kapcsán. A vontatott és önjáró bálagyűjtőiről ismert kanadai Marcrest Manufacturing Inc. is ebbe az irányba mutató fejlesztéssel lepte meg a piacot nemrégiben, természetesen továbbra is a szögletes bálázás köré fókuszálva. Az új SWING MAX kapcsoló kocsival egyszerre két szögletes bálázó párhuzamos üzemeltetésére van lehetőség.

gép

A kapcsoló kocsival két bálázó üzemeltetéséhez bálázógéptől függően 120-200 LE TLT teljesítményű erőgép szükséges – fotó: Marcrest Manufacturing Inc.

A nyár végének legnagyobb szenzációja kétséget kizáróan az USA-beli Farm Progress Show egyik újdonsága, a New Holland metángázzal működő traktorprototípusának bemutatkozása volt. Az új tanulmánytraktor hathengeres, Fiat Powertrain (FPT) NEF metánmotorja hasonló nyomatékot szolgáltat, mint egy 180 lóerős dízelmotor értéke.

A szervizintervallumok is a dízelmotornál megszokottal azonosak, viszont az üzemeltetési költségei 30 százalékkal alacsonyabbak, mint az azonos teljesítményű 180 lóerős dízelmotorénak.

gép

Az új metángázzal üzemelő New Holland tanulmánytraktor – fotó: New Holland

A VICON az idei SIMA szakmai díjával is elismert EXTRA 736T Vario függesztett tárcsás kasza bemutatkozását követően új modellel bővítette ezt a kínálatot, így már egy 3,2 méter munkaszélességgel rendelkező verziót is elérhetnek a felhasználók a 3,6 méteres mellett.

gép

Az új Extra 732R gumihengeres szársértős modell – fotó: vicon.com

Mint ahogy arról már többször beszámoltunk, egyre több cég vagy járműgyártó foglalkozik összkerék-meghajtású típusaik kifejezetten mezőgazdasági szántóföldi munkákra való adaptálásával. Az ismert orosz KAMAZ összkerék-meghajtású változataiból a PK-AGROMASTER különféle vetőgép-kombinációkat, illetve vetőkultivátorokat gyárt, valamint ezek alkalmazásához magát a teherautót is átalakítja.

Az ukrán kremencsuki AvtoKraz sem marad el, hiszen ebben az évben nyáron mutatták be a Кraz-6322 modelljükből kialakított MEZ-330 AUTOTRAKTOR teherautót, amely hasonló alkalmazásra hivatott.

gép

Idén nyáron indultak meg az első szántóföldi próbák a MEZ-330-assal – fotó: autokraz.com.ua