A 2020-as év traktorairól szóló összeállításunk második részében az „Év Legjobb Ültetvényes Traktora 2020” és az „Év Fenntartható Traktora 2020” kategóriák versenyzőit mutatjuk be. Az idei versenyben újdonság, hogy a „Sustainable Tractor of the Year 2020” vagyis „Év Fenntartható Traktora 2020" kategória is bekerült a versenybe.

A Fendt 50 kW teljesítményű, elektronikus kompakt traktora öt üzemórát képes dolgozni feltöltés nélkül – fotó: AGCO/Fendt

A FENDT 200 VARIO erőgép VFP Braun munkagép-kombinációval hatékonyabbá és jóval egyszerűbbé teszi a mechanikus gyomirtást. A Braun Maschinenbau GmbH-val együtt a Fendt egy egyedülálló komplex rendszert vezet be, amely majdnem teljesen átveszi a traktor-eszköz kombináció vezérlését. 

Az eszközök optimális távolságban dolgoznak a szőlőtőkétől, ami javítja a munka minőségét és minimálisra csökkenti a károkat.

Az új HORSCH Leeb permetezőnél minden lehetséges helyen javítottak valamit. Maradt az egyedülálló, díjnyertes BoomContol – de most a 42 méteres szórókeret-szélességben is, akár 42 szakasszal. A rugalmasság a tartályméretek és -anyagok sokféleségében, a meghajtásban és a hasmagasságnál is megmutatkozik. A vezető kényelmét a ComfortDrive járószerkezet egészen új szintre emeli.

Az optimalizált súlyeloszlásért az elöl elhelyezkedő fülke koncepcióját megtartották.

Az első Busa lazítók is előrenyúló, ívelt késűek voltak, akkor fejlesztettük ki az egyenes-késes változatot. Jelenleg talajlazítóinkat kétsoros vagy V elrendezésben gyártjuk 3-, 5- esetleg 7 művelőelemű kivitelben. A művelőelemek nyírócsapos biztosításúak, az osztásuk 520 mm-től 700 mm-ig állítható, így elérhető a talaj középmély rétegeinek megfelelő lazítása.

Busa VTL-5 talajlazító tárcsás elmunkálóval

Mind az AVERO 240, mind az AVERO 160 a Cummins B6.7 erőforrással új motort kaptak. Ez a 6,7 literes hengerűrtartalommal 213 LE/157 kW teljesítményt eredményez a nagyobb és 167 LE/123 kW teljesítményt a kisebb modellben. Ezzel a korábbi modellekhez képest a teljesítmény 8, illetve 9 lóerővel növekszik.

A kombájn szinte minden funkciója a fülkéből irányítható és ellenőrizhető – fotó: claas.com

A CLAAS bemutatja az új fixkamrás körbálázóját. Az új alapmodell az 1,25 méteres fixkamrás szegmensben új tömörítőhenger-koncepcióval, optimalizált lánckenéssel és modern dizájnnal kerül a piacra. A géphez különböző vágóasztal, rotor és rendfelszedő-változatok érhetők el.

Az új alapmodell az 1,25 méteres fixkamrás szegmensben új tömörítőhenger-koncepcióval, optimalizált lánckenéssel és modern dizájnnal kerül a piacra – fotó: claas.com

A CLAAS Saulgau GmbH bővíti telephelyét, és erre a célra megvásárolta a valamikori Doerr KG bútorgyár területét. Ezzel párhuzamosan cserébe a CLAAS lemondott egy 6000 négyzetméteres területről az új Kaufland áruház közelében. Az új 20 000 négyzetméterrel a CLAAS telephely 140 000 négyzetméterre bővült.

Az új telephely – fotó: claas.com

A megjelenő FENDT 900 VARIO nagytraktorszériával a gyártó egy tejesen új traktort dob a piacra, amely mérföldkő a felső teljesítménykategóriában. Az új FENDT 900 VARIO 5 típussal fedi le univerzális traktorként a 296-415 LE-tartományt (az ECE R120 szerint). Kitölti a FENDT 800 VARIO és az 1000 VARIO szériák közötti teljesítménysávot. 

A 900-as széria mint ismert univerzális nagytraktor számos módon használható a mindennapokban a termelésben.

Az 1689-ben alapított Husqvarna a világ egyik legrégebbi iparvállalata, és muskétákra szakosodott fegyverkovács műhelyként kezdte. Közel 300 év kellett, hogy a Husqvarna megalkossa első láncfűrészét, mely méreténél és erejénél fogva már egy ember által is könnyen használható volt, még akár gallyazásra is, amit addig csak fejszével végeztek. 

Láncfűrészek... kicsiknek, nagyoknak – fotó: Agroinform.hu

A jövőben a SmartCan a vevő, a gép és a gyártó közötti hálózati kapcsolatra szolgálja. A gépen ezért szükség van egy SmartCan modulra, mellyel egyre több számítógép felszerelhető a gépre. Az alkalmazás segítségével az ügyfél kezelheti az egyszerű gépfunkciókat, mint például a leforgatás vagy a fúvókateszt, de a jövőben elképzelhető a vezeték nélküli szoftverfrissítés is vagy egy hibaüzenet esetén egy távdiagnózis.

Az alkalmazás elérhető a Google Android és az Apple iOS operációs rendszerrel rendelkező eszközök számára –fotó: media.horsch.com

A KUHN idén ősztől új generációval váltja a korábbi VB 3100-as változókamrás bálázócsaládját. Az új széria két modellből, a VB 7160 és 7190 típusokból áll, 1,60 és 1,85 m maximális bálaátmérővel. Mindkét bálázó változó négyszögű, három hevedergörgős, kettős hevederfeszítő karral és a korábbi öt helyet, négy hevederből álló kamrával rendelkezik.

Idén ősztől váltja a korábbi szériát az új VB 7100 bálázó család – fotó: KUHN Group

Negyedik alkalommal szervezi meg a NAK és a MEGFOSZ a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű nagyszabású rendezvényét, megint a Fejér megyei Mezőfalván, ahonnan a rendezvény elindult. Az ország – most már évek óta – legnagyobb szántóföldi rendezvénye 2020. május 27-én és 28-án várja majd az agrárszakma iránt érdeklődőket a Mezőfalvai Zrt területén. Olyan modern megfigyelési lehetőségek léteznek már, melyeket egyszerűbb felszerelni és beüzemelni, mint azt gondolná! Egyetlen IP kamerával távfelügyelet? Az IP kamera azért remek választás, mert akár egyetlen 15-20.000 Ft-os kamerával is megvalósulhat a távfelügyelet, minden további eszköz nélkül!