A Kis-lengyelországi Vajdaságban, Ostrów községben ez év augusztus 21-én kézi aratóversenyt rendeztek kizárólag kaszás és sarlós aratók részvételével és Andrzej Olender, helyi termelő irányításával – olvashatjuk a topagrar.pl hírportálon.

A versenyen 732 sarlós arató vett részt

A kézi aratás (különösen a sarlós) a nagy teljesítményű kombájnok világában már kicsit komikusnak tűnhet, de az a magyartól alapvetően eltérő, hagyományos lengyel aratás időzítésében és szokásaiban még a második világháború előtti években is fontos szerepet játszott.

A lengyeleknél még élénken él a vidéki települések teljes lakosságát megmozgató és az egész társadalom elismerését kiváltó, kézi aratás emléke.

Ezért az idei, ünnepélyes keretek között rendezett versenyen 732 sarlós arató vett részt, köztük több vajdasági és varsói kormánytisztviselő és Norbert Kaczmarczyk, az agrárminiszter helyettese is, aki éppen az előző napon tartotta lakodalmát.

kézi aratás

A kézi aratás (különösen a sarlós) a nagy teljesítményű kombájnok világában már kicsit komikusnak tűnhet – fotó: pixabay.com

Érdemes lehet elgondolkozni, hogy mivel arassunk, ha nincs, vagy nem lesz kombájn

A résztvevők egyik célja a a tömeges sarlós-aratás Guinness-rekordjának megdöntése volt, amelyet eddig a szlovének tartottak, 564 résztvevővel. A rekordot minden bizonnyal sikerült megdönteni, de a hivatalos kihirdetésre még várni kell.

A fentiek megértéséhez tudni kell, hogy a lengyel gazdák jelentős része a learatott gabonát még a múlt század negyvenes éveiben is a csűrbe hordta be kévében, és csak ősszel, házilagos eszközökkel csépelte el.

A legújabb fejleményeket és a szegény országok fél hektárnál kisebb gabonatábláit látva pedig azon is érdemes elgondolkozni, hogy mivel arassunk, ha nincs, vagy nem lesz kombájn.