A több-kevesebb napsütés mellett ma és holnap is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Ma többfelé, éjszaka elszórtan, majd szombaton ismét több helyen, kisebb eséllyel a Dunántúl nyugati részén számíthatunk záporra, zivatarra, néhol felhőszakadásra. Az északi, északkeleti szelet ma élénk lökések kísérik, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 23 és 30 fok között valószínű, a keleti, délkeleti tájakon lesz a melegebb.

Figyelmeztető előrejelzés: Ma a legjellemzőbb kísérőjelenség zivatarok környezetében továbbra is a felhőszakadás ( >25-30 mm, néhol akár > 50-70 mm) lesz, illetve néhol viharos (55-75 km/h) széllökés és helyenként jégeső (1-2 cm körüli átmérővel) is előfordulhat. Kis eséllyel (elsősorban DK-en) egy-egy heves zivatar sem kizárt 80 km/h feletti szélrohammal és 2 cm-t meghaladó jéggel. Az éjszaka folyamán a Duna-Tisza közén a legvalószínűbb zivatar kialakulása.

Szombaton több helyen lehet zivatarra számítani, kisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon, legnagyobb eséllyel pedig az ország középső és keleti részén. A felhőszakadás ( >25-30 mm csapadék) mellett néhol heves zivatar is előfordulhat, erre leginkább középen és délkeleten van esély. Az intenzívebb zivatarokat viharos, 55-65 km/h széllökés és borsó nagyságú jégeső kísérheti. A heves zivatart 70-80 km/h feletti széllökés és nagyobb szemű jég is kísérheti.

eső

Több helyen lehet zivatarra, felhőszakadásra számítani – fotó: Shutterstock

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.