1. Kínai selyemmirtusz – Lagerstroemia indica

Igen mutatós cserje vagy kis díszfa. Orgonához hasonló bugavirágzata fehér, rózsaszín, piros vagy lilás-rózsaszín színekben pompázik az évi új hajtásokon júniustól egészen őszig. Tavaszi metszést, bőséges trágyázást és öntözést igényel. Tél előtt a talaját érdemes takarni például lombbal, fakéreggel, így a gyökere akkor is kihajt ha a hajtások esetleg elfagynának.

2. Korallberkenye – Photinia × fraseri

A korallberkenye mint sövénynövény gyorsan terjed az utóbbi időben, háttérbe szorítva az egyre jobban betegeskedő fagyalt és puszpángot. Főleg tavasszal szembetűnőek élénk vörös friss hajtásai. Legismertebb fajtái a törpe ’Little Red Robin’ és nagyobb termetű változata a ’Red Robin’, mely magas sövénynek vagy több törzses kis fának is alkalmas. Nyíratlanul fehér virágjával is díszít. A tápanyagban gazdag talajt és az öntözést meghálálja. Fontos, hogy mivel levelei télen is megmaradnak és párologtatnak, a növényt a hosszabb fagymentes időszakokban öntözzük meg párszor.

kertészkedés

A korallberkenye élénk vörös friss hajtásai.

3. Abélia (tárnicslonc) – Abelia × grandiflora

Fajtától függően fél-két méterre megnövő, halvány rózsaszín virágú, nyáron virágzó félörökzöld cserje. Gyakoriak a tarka levelű változatai is. Inkább félárnyékra ültessük szoliternek vagy alacsonyabb sövénynek. Télen a talaját ajánlatos takarni. Erősen meszes helyre ne ültessük.

4. Ciprus – Cupressus sempervirens

Valódi mediterrán hangulatot áraszt igen karcsú, oszlopos termetével. Napos, védett helyre ültessük, mert fiatalon kissé fagyérzékeny. Fontos számára a jó vízelvezetésű talaj, egyébként talaj iránt igénytelen, köves, tápanyagszegény talajokon is jól fejlődik. Hazánkban szelektált klónjai már biztosabban elviselik átlagos teleinket is. Érdemes lazán összekötözni az esetleges hónyomás ellen.

5. Kínai kenderpálma – Trachycarpus fortunei

Kína középső részéről származó, mediterrán hangulatot árasztó hidegtűrő pálma. A pangó vizet nem szereti, napra vagy félárnyékra ültessük. Talaját a gyökerek védelmében takarhatjuk mulccsal.

Kínai kenderpálma

A kínai kenderpálma jól tűri a hideget.

6. Fényes levelű fagyal – Ligustrum lucidum

A közönséges fagyalhoz hasonló, de fényesebb levelű és fehér virágzata jóval nagyobb.  Védettebb helyeken termetes cserjévé vagy kis fává is megnő. A mediterrán éghajlaton igen kedvelt dísz- és gyógynövény. Sövénynek is kitűnő.

7. Örökzöld magnólia – Magnolia grandiflora

Jellegzetes kúpos koronájú, szép nagy fényes levelű kis fa, melynek igazi díszét a hatalmas fehér virágok adják. Nem növi ki a kertet, mert igen lassú növekedésű. Napos vagy félárnyékos, védett meleg helyen érzi jól magát.

díszfa

Hatalmas fehér virágaival díszíti a kertet – fotó: Pixabay

8. Gránátalma – Punica granatum

A gránátalma igen egészséges, magas antioxidáns és vitamin tartalmú, korunk legfőbb betegségei, mint a rák, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek elleni hatással rendelkezik. A kert naposabb, védettebb helyein gyümölcsével is megörvendeztethet, míg hidegebb helyen gyakran visszafagy, de enyhébb teleken újrahajt.

gránátalma

A gránátalma gyümölcse gazdag vitaminforrás – fotó: Pixabay

9. Változólevelű Illatcserje – Osmanthus heterophyllus

Nevét onnan kapta, hogy főleg idősebb korban fogazott és sima levelei egyaránt előfordulnak. Ősszel édes, parfümszerű illatos virágai messziről érezhetőek. 1-2 méteres kis cserjének vagy sövénynek is használhatjuk.

10. Rozmaring – Rosmarinus officinalis

A rozmaring nagyszerű fűszer- és gyógynövény. Sült húsok elmaradhatatlan kísérője, de memóriajavító, vérkeringésserkentő, fejfájást csökkentő, immunrendszert erősítő, és emésztést serkentő hatású is. A levendulához hasonló talaj- és vízigényű. Déli vagy nyugati fal védelmében az ország szinte minden részén megtarthatjuk.