Ennek azért van különös jelentősége, mert a Dél-Afrikai Köztársaságban a megtermelt növények közül a legtöbbet (44 százalékot) a zöldség- és gyümölcsfélékből kell formai okok miatt szemétre dobni – írja az all3dp.com.

Sok más ország is hasonló problémával küzd, az USA-ban a zöldségek 30-40 százalékát kell deformált növekedés miatt kiselejtezni. A vásárlók ugyanis a hibátlan küllemű termékeket részesítik előnyben, még ha azok ára magasabb is az átlagosnál, pedig a szépséghiba általában nem jár együtt a tápérték csökkenésével.

zöldség

Sok országban probléma, hogy a deformált, de jó minőségű terményt nem veszik át a termelőktől – fotó: Shutterstock

A helyreállítás úgy történik, hogy a kezelendő zöldségeket felfőzik, és pürévé alakítják, majd zselatint adva hozzá egy speciális 3D nyomtatóval az adott fajra jellemző, normális alakra formázzák. Az így helyreállított zöldségek íze és tápanyagtartalma azonos a hibátlanokéval. Ezért a dél-afrikai felfedezés fontos értékeket menthet meg, megakadályozva az élelmiszer-pazarlást és segítve a termelőket.