A Grow-Tec nevű izraeli start-up vállalat röviddel ezelőtt, családi kisvállalkozásként alakult, és  – saját értékelése szerint – egy m2 beltéri területen 800 kg uborkát és 500 kg paradicsomot képes előállítani.

uborka paradicsom

A termések lefelé lógnak megkönnyítve a betakarítást – fotó: pixabay.com (illusztráció)

Ez a mennyiség a hasonló profilú cégek átlagának mintegy nyolcszorosa, és a vállalat 2023-ban ezeknek a termésátlagoknak további, mintegy 20-30 százalékos növelésére számít – olvashatjuk a hortidaily.com hírportálon.

A Grow-Tec szabadalmaztatott módszere a szárakat több szinten vízszintesen futtatja, ahonnan a termések lefelé lógnak megkönnyítve a betakarítást.

A növények fejlődésének kezdetén a szár alsó része üres, ezért minden növény mellé ültetnek egy másikat, amely ráfut az elsőre, és így így maximális sűrűséget lehet elérni.

Amint Ilan Ofer, a vállalat vezető munkatársa kifejtette, a Grow-Tec 4.000 m2 területen, egy évben 4.000 tonna zöldséget képes előállítani.

A Grow-Tec emellett – jelentős állami és céges támogatás mellett – átfogó technológiai megoldásokat kínál a szabályozott atmoszférában történő növénytermesztés számára, a környezetvédelmi szabályozástól, a testre szabott LED-es világításig és a tápanyag-felhasználás automatizálásáig.