A mezőgazdaság egyre több gombaölő szert használ, amelyeket folyamatosan cserélni kell, egyrészt a környezeti ártalmak csökkentése, másrészt a kártevőknek a hosszú ideje alkalmazott szerekkel szembeni rezisztenssé válása miatt, amely utóbbi tény igen veszélyes lehet – írja a topagrar.com.

A környezetre ártalmas szereket az EU szabályozás is fokozatosan kiiktatja, illetve betiltja. Mivel négy betiltott vagy kivont növényvédő szer helyébe általában csak egy új szer kerül, a rendelkezésre álló szerek választéka az utóbbi két évtizedben jelentősen beszűkült, ami helyenként és időnként gondot okoz a védekezésbenA lehetséges hormonális hatások figyelembevétele tovább szűkítheti az engedélyezett szerek körét.

permetezés

Új biofungicidek bevezetése enyhítheti a szerbetiltások okozta problémát – fotó: Agroinform.hu

A hormonálisan ártalmas szerek meghatározásánál az EU a WHO definícióját tekinti irányadónak, bár Dr. Dietrich Pradt, német szakértő szerint szerencsésebb lenne, ha a gyakorlatilag elhanyagolható kockázatot jelentő vegyületeket külön kategóriába sorolnák.

Ugyanakkor egyre több ártalmas szermaradvány halmozódik fel a talajokban és a növényekben. A fenti problémák és ellentmondások miatt a szakértő szerint az új biofungicidek bevezetése és alkalmazása jelentheti a jövőt. Ezek haszna és előnye akkor mutatkozik meg igazán, amikor hagyományos megoldással nem lehet kezelni, illetve megfékezni egy gombakártevőt.

A baktériumokat és egyéb élő szervezeteket tartalmazó biofungicidek nem az ártalmas gombák ugyancsak ártalmas vegyszerekkel való elpusztítására szolgálnak, ezért a környezetkárosító kezelést nem kell megismételni.