A legfrissebb amerikai jelentés szerint a biopeszticidek globális piaca 2022-ig – évi 12,5 százalékos növekedési ütem mellett – 5,02 milliárd dollárra növekszik – írja a news.agropages.com angol hírportál.

Az élelmiszer-biztonság egyre szigorodó követelményei – a biotermékek növekvő fogyasztásával együtt – ugyanis arra késztetik a termelőket, hogy a növények kártevők és kórokozók elleni védelméhez a mérgező vegyszerek helyett a környezetre kevésbé ártalmas (lehetőleg természetes) vegyületeket használjanak. Az ilyen szereket az angol szakirodalom a „biorational pesticides” kifejezéssel jelöli.

alma

A kutatók egyre több természetes anyag peszticidként való alkalmazási lehetőségét fedezik fel – fotó: Pixabay

A bio növényvédő szerek piacának értéke a legutóbbi négy évben közel a kétszeresére emelkedett. A kutatók egyre több olyan természetes (környezetre ártalmatlan) anyag peszticidként való alkalmazási lehetőségét fedezik fel, amelyekről korábban azt senki sem képzelte. Ezek nagy részét a növényi kivonatok (piretrin, azadirachtin stb.) és növényi olajok képezik, és ezeket általában levélzetre vagy talajra permetezve, illetve a növények szárába oltva alkalmazzák. Az ilyen szerek a védelem mellett a növények növekedését is serkentik, és további

nagy előnyük – az ártalmatlanság mellett – az, hogy alkalmazásuk egyszerű, így nem igényel szakképzettséget.

Az utóbbi időben a növényvédő szerek gyártásában érdekelt, szinte valamennyi nagy cég (Bayer, BASF, DowDuPont, Syngenta) felvette profiljába az új biopeszticidek kutatását, amelyek iránt a legnagyobb igény Észak-Amerikában és Európában mutatkozik.