– Lengyelország és Ukrajna gyakorlatilag kifogyott a málnából. Az árak emelkedni fognak, de nem nagyon, mert a kereskedők nem sietnek vásárolni – nyilatkozta egy feldolgozó az IEG Vu-nak a Polaris B2B rendezvényen.

A vevők sok terméket vásároltak fel az elmúlt években, amikor 2016 és 2017 között a készletek nagy mennyisége alacsonyan tartotta az árakat, de ha a jövedelmezőség tovább csökken, akkor az a termesztést is ellehetetleníti, és a lengyel gazdák fent fogják hagyni a vesszőkön málnát. Az előző évben Lengyelországban 50%-os volt a szüret. Ennek ellenére

a feldolgozók által fizetett árak olyan alacsonyak voltak, amiért a gazdák már nem voltak hajlandóak leszedni a gyümölcsöt, és ez az idén is megtörténhet,

azzal a kockázattal, hogy a termék végül akár el is tűnhet a lengyel piacról. Lengyelország szenvedte meg legjobban a versenyt az ukrán olcsóbb nyersanyagárakkal. Ott a málnát leszedik, feldolgozzák, majd Lengyelországba szállítják, ahol méret és minőség alapján osztályozzák, és újra exportálják, főleg az EU-n belüli országokba.

málna

Az árak emelkedni fognak, de nem nagyon – fotó: Pixabay

Az egész gyümölcsök ára várhatóan növekedni fog a tavalyi rossz minőségnek köszönhetően, mivel a kereskedők jelenleg is azzal szenvednek, hogy prémium minőséget vagy ahhoz közelit találjanak a piacaikra. Ugyanakkor a málnatörmelék piaca megállt, és a továbbiakban sem lesz nagy kereslete.

A globális fagyasztottmálna-export mennyisége 2018-ban stabilan 271 000 tonnán állt, ami csak 1%-kal magasabb az előző évi 269 000 tonnához képest. Szerbia mutatta a legnagyobb növekedést exportjában (+10,17%), így nyerve piaci részesedést több országban is Lengyelországgal szemben.

A teljes cikk a nak.hu portálon olvasható.