A szaktárca közleménye tájékoztat arról, hogy a CEUREG Fórumon a résztvevők tárgyaltak az EU növényvédőszer- engedélyezési rendszeréről, a méhpusztulások kezeléséről, a növényvédőszer-hamisításról és az illegális növényvédőszer-kereskedelemről.

A mezőgazdasági termelés biztonsága magában foglalja az élelmiszer-termelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását. Ennek kiindulópontja az agrárkörnyezet védelme, különösen a termőföldjeink megőrzése és az okszerű és fenntartható, integrált növényvédelem, növényegészségügy - hangsúlyozta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a konferencián.

A fórum jó lehetőséget biztosít a közép- és kelet-európai országokban forgalomba hozott, növényvédő szereket engedélyező hatóságok információ- és tapasztalatcseréjére. A Növényvédőszer Engedélyezési Fórum legfontosabb célkitűzése: a mezőgazdaságban használt növényvédőszerek okozta kockázat csökkentése, az illegális növényvédőszer kereskedelem és felhasználás visszaszorítása, ami szervesen illeszkedik az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiához - olvasható a közleményben.

Illusztráció: Felsőfokon.hu