Meg is kérdeztem a Vetőmag Szövetség és Szakmaközi Szervezet igazgatóját, milyen eszközök állnak a rendelkezésükre a GMO-mentesség fenntartására, különös tekintettel a kukorica vetőmagpiacára és kiszűrhetők-e az illegális kereskedelemben  vásárolt vetőmagok ennek érdekében? Válaszát a következőkben olvashatjuk:

A hazai vetőmag-ágazat ismeri és elfogadja a magyar agrárkormányzat azon törekvését, amely hosszútávon fenn kívánja tartani hazánk GMO mentes státuszát termesztési szempontból. A vetőmag-cégek ezért szigorú minőségbiztosítási rendszerekkel dolgoznak, kiemelten odafigyelnek arra, hogy GMO tartalmú vetőmagtétel még véletlenszerűen se kerülhessen be Magyarországra.

A GMO mentességünk fenntartása ugyanakkor nem csak kormányzati cél, hanem egyben alapvető vetőmag-ágazati érdek is. A vetőmag-ágazat, és különösen a hibridkukorica- vetőmag előállításunk exportorientált. A hazánkban megtermelt 120 milliárd forint értékű kukorica vetőmag közel 70%-a külföldön kerül felhasználásra, szinte kizárólag olyan országokban, ahol hazánkhoz hasonlóan deklarálták a GMO mentességet.

A 2011-es problémáktól terhelt évet követő három év után az ágazat és a hatóság közös erőfeszítésének köszönhetően ma már a legális kereskedelemben kapható vetőmagokkal nem lehet probléma. A fajtatulajdonos cégek a hatóság (NÉBIH) számára bejelentik a Magyarországon forgalmazni kívánt vetőmagtételeiket, melyeket a hatóság szúrópróbaszerűen megvizsgál, és a vetési időszak előtt eredményt közöl.

A fenti megállapítás természetesen csak azokra a Magyarországon bejegyzett elsődleges forgalmazókra igaz, amelyek együttműködve a hatósággal bejelentik a forgalmazott mennyiséget. Éppen ezért óva intenék minden termelőt attól, hogy kevésbé ismert csatornákon keresztül, esetleg szomszédos országból magánimport formájában szerezzenek be vetőmagot a tavaszi vetésekhez. A NÉBIH vélhetően „vadászni” fog az olyan, számukra ismeretlen tételekre, amelyek a bejelentések során nem kerültek a látókörükbe. Mivel több szomszédos országban is folyik GMO növények termesztése, és a hazai zéró toleranciától eltérően megengedőbb határértéket használnak a konvencionális vetőmag GM-tartalmát illetően, az ilyen származású tételekben fokozottabb a kockázata a nem kívánt GMO jelenlétnek. Fontos kihangsúlyozni, hogy amennyiben a kereskedelem nem Magyarországon bejegyzett fajtatulajdonos cégen, mint elsődleges forgalmazón keresztül bonyolódott, illetve magánimport esetén, a felelősség a viszonteladót, vagy a termelőt, és nem a fajtatulajdonos vetőmagcéget terheli egy esetleges GMO-tartalmú vetőmagtétel elvetésekor – mutatott rá dr. Ruthner Szabolcs az említett szervezet igazgatója.

És ha innen nézem a GMO mentességünk hiteles fenntartásának esélyét – jelen időben – a gazdák felelőssége nagyobb, mint a kutató tudósoké. Ráadásul személyes anyagi áldozattal is járhat egy-egy vetőmag származási tanúsítvány nélküli, de vonzóan olcsóbb vetőmag-tétel megvásárlásának elutasítása. Erről pedig egy hangot sem hallottam a roadshow-kon. Mi több még figyelmeztettek is, hogy ilyesmivel ne sértegessem a gazdákat. Nem is beszélve a lelkes roadshow szervezőket. Az olcsó húsnak pedig nem híg lesz a leve, hanem drága kiszántás a vége.