Ezzel a módszerrel sikerült leküzdeni a washingtoni körzetben jelentős károkat okozó Verticillium dahliae fertőzéseket, miközben az összhasonlító kísérletekben a nem oltott növények elpusztultak. Korábban az ilyen fertőzések ellen hosszú időn keresztül metilbromid gázosítással védekeztek – írja news.cahnrs.wsu.edu.

Ezt a színtelen és szagtalan, a növényekre gyakorlatilag ártalmatlan és a növényvédelemben szélles körben alkalmazott gázt azonban 2005-ben az ózonréteg lebontása miatt betiltották, ezért új megoldást kellett keresni.

Az átoltás munkaigényes és költséges folyamat, de megéri – fotó:Pixabay

Carol Miles professzor asszony irányításával, több éves kísérletezés segítségével találták meg az átoltásos védekezést, amely nem egy új felfedezés, mivel Japánban már közel 100 éve alkalmazzák. Az átoltás során az alanyként használt növénynek (többnyire töknek) mindkét szíklevelét eltávolítják.

Az átoltás munkaigényes és költséges művelet, de biztos védelmet nyújt a kórokozók ellen, és a környezetet nem károsítja. Az alanynövények külföldről történő beszerzése azonban tovább drágítja az alkalmazást.

A görögdinnye termesztés jövedelmezőségét az USA-ban és más országokban lényegesen javíthatja, ha a jövőben az átoltást üzemi szinten, több országban sikerül alkalmazni. Az eddigi eredményeket az American Society for Horticulture Science folyóiratában tették közzé.