A rendezvényen az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy mindannyian felelősek vagyunk a környezetünkért. Nagy István kiemelte: közös összefogással valósult meg a Szokolya Zöld Szíve Ökológiai Szemléletű Madárbarát Tan- és Élménykert, amit az Agrárminisztérium is egymillió forinttal támogatott.

A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a tankert megálmodói törekednek az ökológiai egyensúly megtartására, a komposztálásra, és nem szeretnének káros vegyszereket használni. Hozzátette: a létesítmény nemcsak hasznos ismeretekkel bővíti a tanulók tudását, hanem befolyásolja a természetről alkotott szemléletüket is. A környezettudatos magatartás kialakulása pedig oda vezethet, hogy ezt a gondolkodásmódot a diákok átviszik az otthoni kiskertekbe is.

Hangsúlyozta: jó érzés látni, hogy az iskola és a település szándéka összecseng a kormányéval és az agrártárcáéval. A minisztérium iskolakert-fejlesztési programjának is a környezeti nevelés az alapja – húzta alá a miniszter.

kert

Nagy István agrárminiszter és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője iskolásokkal növényt ültet a Szokolya Zöld Szíve Tan- és Élménykert megnyitóján – fotó: Komka Péter/MTI

Ennek a kezdeményezésnek további célja a fenntartható, ökológiai szemlélet kialakítása, a természeti környezet helyes és tudatos használatának elsajátítása már gyermekkorban, gyakorlati tudás megszerzése és megtapasztalása a tanórákon tanultakról – sorolta Nagy István. A tárcavezető elmondta: a kert türelemre, öngondoskodásra és egyben egészséges életmódra is nevel.