A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) szerint a legtöbb bogyós gyümölcs termésmennyisége csökkent a fagykárok és az elégtelen talajnedvesség miatt. A legnagyobb csökkenés a szedernél és a fekete ribiszkénél tapasztalható. A málna is sokat szenvedett.

A nyári fajtákat a különösen hideg tél károsította, az ültetvények közel 70%-a nem fejlődött megfelelően, miközben a tavaszi fagyok az őszi termést károsították. A nem öntözött málna termése jelentősen alacsonyabb lesz idén, a GUS szerint ott akár 35%-os csökkenés is lehetséges (jelenlegi termés-előrejelzés 75 000 tonna). Ha nem lesz eső, nem is várható javulás.

Az előrejelzések alapján a teljes ribiszketermelés a feketeribiszkével együtt kicsivel több mint 125000 tonna, ami 24%-kal alacsonyabb, mint tavaly. Különösen a feketeribiszke termelése kritikus, ami mindössze 91000 tonna körüli és 28%-os csökkenést jelent a betakarított mennyiségben.

bogyós gyümölcs

Az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási viszonyok megviselik a lengyel bogyósgyümölcs-termelést is – fotó: Shutterstock

Az idei teljes szamócatermés (beleértve a házkerti termelést) becsült mennyisége 175000 tonna, ami kicsivel alacsonyabb, főleg az öntözött területeken az aszály és a júniusi szokatlanul magas hőmérséklet miatt.

Az egres termése is csökkent a kedvezőtlen időjárás miatt. Az eladási nehézségek miatt nem szedték le az összes gyümölcsöt a bokrokról. Az egreskészlet várhatóan 9500 tonna lesz, azaz a 2017-es szint körül fog alakulni.