Ügyeljünk arra, hogy időben kerüljön sor rá, mert egy megkésett permetezés miatt a fakadásnak induló levelek megperzselődhetnek.

Számos érv szól a lemosó permetezés mellett, hiszen ezzel az eljárással jó alkalom nyílik a fás részeken, illetve a rügyek felületén vagy azok környékén telelő kórokozók szaporító képleteinek, valamint a kártevők telelő alakjainak a gyérítésére. A telelési helyeikről március folyamán előjövő kártevők most érzékenyebbek a növényvédő szerekre és könnyebben elpusztíthatók,

Tegyük hatékonyabbá a lemosó permetezést a következő néhány gyakorlati tanács figyelembevételével:
  • elvégzésére a száraz, csendes, szélmentes idő a legalkalmasabb. Esős időben, - amíg a fás részek meg nedvesek – ne permetezzünk, mert csökkenhet az alkalmazott szer töménysége, és ezzel együtt a kezelés hatékonysága is.
  • a lemosó permetezés mindig kövesse időben a metszési, a fatisztogatási és a faápolási munkákat, mert a megritkított fakoronában a permetlé könnyebben éri el a fás részek repedéseiben rejtőzködő károsítókat is,
  • a lemosó permetezés akkor a leghatásosabb, ha nagy lé mennyiséggel, áztatás szerűen végezzük el, de ügyelni kell arra is, hogy a permetlé ne folyjon le a fákon,
  • a kipermetezett permetlé mennyisége összefügg a fakorona ármérőjével: gyakorlatból ismert, hogy a 3 méter átmérőjű almafához átlagosan 5-6, ugyanolyan átmérőjű körtefához 8-9 liter permetlé szükséges,
  • a réztartalmú készítmények használatakor vegyük figyelembe az egyes gyümölcsfajok rézérzékenységét
A kórokozók elleni lemosó permetezés hagyományosan a réztartalmú készítményekre alapszik:
  • almatermésűekben baktériumos és gombás ágelhalás, tűzelhalás, varasodás és egyéb gombabetegségek ellen,
  • csonthéjas kultúrákban baktériumos és gombás ágelhalások; meggyben, cseresznyében, szilvában és kajsziban monília, levéllyukacsosodás és egyéb levélbetegségek; őszibarackban, szilvában „tafrinás” betegség ellen,
  • héjas gyümölcsűekben a baktériumos betegségek ellen javasoljuk használni a különböző rézkészítményeket.

A kezeléseket a rézérzékenység figyelembevételével az almatermésűekben a zöldbimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibarackban rügyfakadásig, kajsziban a pirosbimbós állapot végéig be kell fejezni a perzselés veszélye miatt.

 

A rézkészítmények nemcsak széles hatás sprektumúak, hanem megfelelően felhasználva biztonságosak, a környezetre és a növényekre egyaránt. Kertészeti kutatók szerint nem elhanyagolhatók a réznek a növények fejlődésére gyakorolt kedvező tulajdonságai sem, hatására megkeményednek a növényi szövetek, jobba vesszők fejlődése és gyorsabban gyógyulnak be a metszés okozta sebfelületek is.