"Osztatlan közös" földeket a gazdáknak!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara karcagi agrárfórumán és fajtabemutatóján a szakminiszter több aktuális ügyről – például öntözésfejlesztésről, állattenyésztési törvényről, osztatlan közös tulajdoni formáról is – szót ejtett.

Traktort vásároltál – vagy ezt tervezed fiatal gazda pályázatból? Erre nagyon figyelj!
Módosult „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című felhívás (VP2-6.1.1-16). A kötelezettség teljesítéséhez a vásárolt traktor kipufogógáz emissziós határértéke is számít!

Szegedi bravúr: Zöldalgából hidrogén!
Az eddigieknél hatékonyabban lehet hidrogéngázt előállítani zöldalgák segítségével az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában kifejlesztett új módszer segítségével – és mindez hogyan kapcsolódik a mezőgazdasághoz? Azt is megmutatjuk!

A valóság rendre felülírja a várt meggyárakat
Egy héttel a meggyszezon teljes berobbanása előtt még mindig kérdés, hogy az árakat a földbe döngöli vagy az egekbe repíti az idei termékmennyiség. Mégis, mondjon már valaki valamit! – követelték a gazdák, akik a 10. Keceli Meggyfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián részt vettek.

kép

Juhos Csaba: A piac egy héttel a szezon kezdete előtt sem látja még tisztán a kínálatot, az ültetvények és a rajtuk lévő meggy mennyisége is csak becsült, így spekuláció minden előrejelzés.

Élelmiszerre, élő állatra és növényre vonatkozó szabályok külföldi szállításnál!
Külföldi szakmai út vagy nyaralás során nem vihetünk magunkkal és nem hozhatunk haza bármit! Ezekre a szabályokra hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Egy szín szerinti vetőmag-válogató berendezés is megvalósult a VP pályázatokból
A VP keretében a teljes keret 35 százalékát, 460 milliárd forintot már ki is fizettek az érintettek számára. Az élelmiszeripari ágazat számára pedig már 113 milliárd forintot ítéltek oda – hangzott el egy szintén megvalósult beruházás megnyitóján.

Mi az igazság a lengyel almatermés állapotáról?
Számos jelentés született a napokban, amelyek szerint a lengyel almatermelés jelentősen csökkenhet az idén. Ezek alapján akár a gyümölcsök 80 százaléka is sérült. Ha ezek a jelentések pontosak, akkor az almalé áremelkedése is elkerülhetetlen lenne.

alma

Meg kell vizsgálni, hogy a pesszimista jelentések kiktől származnak ... – fotó: Shutterstock

Figyelem! Csak június 19-éig lehet módosítani az egységes kérelmeket!
Ebben az évben már 46 jogcímre lehetett támogatási és kifizetési kérelmet benyújtani, és május 15-ig 169 ezer gazdálkodó adott be ilyet. Az Államkincstár 2019. június 19-ig végzi el az előzetes ellenőrzéseket.

Végre egyértelmű lesz, hogy melyik élelmiszerekben bízhatunk meg
A Nébih 2018-as reprezentatív felmérésének eredményeként kimutatható társadalmi elvárás összhangban áll a kormány céljával is, miszerint egyértelművé kell tennünk a vásárlók számára, hogy a számtalan élelmiszer közül melyiket érdemes választani, miben bízhatnak meg. Erre nyújthat megoldást egy hatósági tanúsítással rendelkező, minőséget garantáló élelmiszerekhez kapcsolódó védjegy.

Eső után támadnak a gyomok! Mi lehet a megoldás?
Mit tegyünk a túlnőtt gyomnövényekkel? Valóban igaz a mondás, miszerint egy kapálás felér egy öntözéssel? Ilyen és ehhez hasonló aktuális témákról beszélgetünk e heti körkérdésünkben.

gép

Kultivátorozáshoz ideális fejlettségi állapot. A kultivátorozás idejéből június elején már lassan kicsúszunk! – fotó: KITE Zrt.

Kutatási együttműködés indul a mezőgazdasági tudományok terén
Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal. Az SZTE hallgatói és kutatói elméleti és gyakorlati képzéseken vehetnek rész, az egyetem munkatársait pedig bevonják egyes kutatási és szakmai tevékenységekbe.

Indul az eddigi legnagyobb szociális földprogram!
Közel 1400 hektár állami földre pályázhatnak az önkormányzatok. Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA).

Almamoly: egy legyőzhetetlen kártevő?
Hosszú évek alatt letisztult megállapítás, hogy az almatermesztésben az időjárás és a termesztési körülmények változatossága közepette, valamint a károsítók sokasága mellett és ellenére még mindig az almamoly okozza a legtöbb kárt. Ez indokolja, hogy foglalkozzunk a károsítóval.

alma

Ezt látjuk kívülről, almamolykárkép.

OMÉK: Marokkó a partnerország + élelmiszer-verseny kis- és középvállalkozásoknak
Marokkó lesz a 79. OMÉK partnerországa; Hungaricool néven élelmiszerversenyt indítanak magyar kis- és középvállalkozásoknak. A győztes termékek felkerülnek a SPAR kereskedelmi lánc polcaira.

Növényvédelmi előrejelzés: Átmenetileg stabilizálódik a növényvédelmi helyzet
Úgy tűnik, hogy ez az év a szélsőségek éve lesz. Legalábbis az időjárás ezt mutatja – emlékszünk, hogy április közepéig még a szárazság miatt fájt a fejünk, majd jött a csapadékos május a maga 100-150 mm esőjével s kissé hűvösebb napokkal, és a hónap végén egy gyors fordulattal megérkezett a nyár, szikrázó napsütés, s rögtön hőségnapok, riasztás. Az Agroinform.hu 2019. évi 24. heti növényvédelmi előrejelzése.

A BOUNDARY termék nem tartalmaz egészségre és környezetre káros adalékot
A Nébih sajtóközleményben tette közzé, hogy a BOUNDARY termésnövelő készítmény forgalmazását felfüggesztette, mert a magyar laborvizsgálatok alapján a készítmény egyes tételei a kimutathatósági határértéken mozgó hatóanyagot tartalmazott.

Ma már ritkán látott fejlődési rendellenességek is előfordulnak növényeinken
A zöldségtermesztésben az intenzív tápanyagellátási technológiák bevezetésével (tápoldatozás, vízkultúrás és konténeres termesztés stb.) olyan fejlődési zavarok is mutatkoztak a termesztett növényeken, amelyek korábban csak ritkán voltak megfigyelhetők, többnyire kísérletekben, vízkultúrás termesztés kutatásai során fordultak elő.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.