Több helyen is fagyott hétfőre virradóra. Főként Nógrád és Vas megyében volt nagyon hideg. Sokan döntöttek úgy, hogy újra befűtenek. A gazdák aggódnak, mert már az áprilisi fagy is nagy károkat okozott. Most úgy tűnik, megint az akácosok károsodhattak, emiatt pedig kevesebb mézet tudnak termelni.

Fagypontig csökkent a hőmérséklet hajnalban a Nógrád megyei Mohorán. A legtöbb család ezért befűtött, mert már nagyon kihűltek volna a lakások. Gyenge fagy volt, a nógrádi Mihálygergén mínusz 0,2 fokot mértünk – mondta el az M1 Híradóban Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az ország több pontján is nulla fok körül volt a hőmérséklet hajnalban, Szombathely környékén is egy fok köré csökkent a hőmérséklet.

áprilisi fagykár

Áprilisban a fagy komoly károkat okozott – fotó: Komka Péter/MTI

Nógrád megyében aggódva nézik a gazdák az akácvirágot. Diósi László méhész szerint nagy kár érte a térséget az utóbbi hetekben, sok akácos fagyott el, emiatt várhatóan feleannyi akácméz lesz, mint tavaly. Zalában is óriási károkat okoztak a tavaszi fagyok, a környékbeli diótermés nagy része odaveszett. Az előrejelzések szerint kedden még marad a hűvös, évszaknak nem megfelelő időjárás, ami miatt a kora reggeli órákban ismét előfordulhat gyenge fagy. A következő napokban már melegszik az idő.