A méhészetre nem tekinthetünk csupán gazdasági tevékenységként. Az elsődleges célja nem a mézértékesítés, hanem a beporzás biztosítása. A biodiverzitás fenntartásához ugyanis szükség van a méhekre - mondta el Nagy István agrárminiszter, szombaton, Sepsiszentgyörgyön, ahol a nyolc székelyföldi mézzel foglalkozó egyesület képviselőivel, valamint a helyi magyar érdekképviseleti szervek vezetőivel egyeztetett.

Importfüggőség

A tárcavezető beszélt arról is, hogy az ágazat előtt álló nehézségek és feladatok sokrétűek. Egyrészt meg kell küzdeni az Európai Uniót érintő importfüggőséggel, hiszen a piacot a drágább és minőségi méz helyett az Ázsiából érkező olcsó műméz árasztja el, de ott van a szintén olcsóbb ukrán méz is. A megoldás a mézjelölés szabályozásának megváltoztatása. A címkéken a származási ország mellett fel kell tüntetni a mennyiségi összetételeket is.

A fennálló értékesítési problémákkal kapcsolatban a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a megoldás nemcsak a termelők együttműködésének fokozása, hanem az alternatív méhészeti termékek bevonása lehet. Ezek együttesen élénkítik a gasztronómia területét is. Nem beszélve arról, hogy meg kell teremteni a közös mézkiszerelés, csomagolás, valamint forgalmazás lehetőségét.

A fő feladat a jövőben, hogy megteremtsük a méhrajok exportképességét, majd fokozzuk azt, hiszen az egész világ küzd a méhcsaládok pusztulásával. Jelenlétük viszont elengedhetetlen az ökoszisztéma fenntartásában.

A természet legkülönlegesebb kincse

Nagy István a beszélgetést követően megnyitotta az Őszi Vásár és Nektária Mézfesztivált. Itt arról beszélt, hogy a méz a természet egyik legfontosabb kincse, ami teljes mértékben magában hordozza a természet esszenciáját. Kiemelte, hogy azok, akik mézet vesznek, nemcsak a méhészek megélhetését támogatják, hanem segítenek a világ értékének megőrzésében. A méhek termékennyé teszik a földet, azt a bolygót, ahol mi magunk élünk. Ebben nagy szerepe van a méhésznek és a méhészetnek egyaránt.

Idén már másodszor kaptak lehetőséget a székelyföldi méhészek

A tárcavezető köszöntötte a résztvevőket és hozzátette, hogy ebben az évben már második alkalommal kaptak lehetőséget a határon túli méhészek, hogy összemérjék a tudásukat. A székelyföldi falugazdász-hálózat támogatásával tavaly útjára indult kedvezményezés célja, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható mézeket minőségi kontroll és szakszerű bírálat alá vessék, majd így válasszák ki a legjobbakat.

Elmondta, hogy az érdeklődés egyre nagyobb, hiszen tavaly óta kétszer annyian jelentkeztek, így 132 székelyföldi nevezőtől érkezett minta, összesen 260 fajta. Ezek közül kerültek ki a legjobbak, ennek köszönhetően 60 termék bronz-, 95 ezüst-, valamint 59 arany minősítést kapott.

A méhészet nem lehet csak gazdasági tevékenység - fotó: Agrárminisztérium

Az agrárminiszter a helyi méhészektől az összefogás és az együttműködés mellett a méz népszerűsítését is kérte. Elmondta, hogy erre azért van nagy szükség, hogy a vásárlók tisztában legyenek azzal, a hazai méz választása garancia a minőségre és a biztonságra.

A Mézfesztivál részeként Nagy István megkapta az egykori méhészről, Báró Ambrózy Béláról elnevezett díjat is. Ezt már másodszor adták át egy olyan helyi személynek, aki hűségesen szolgálja ezt a szakmát, aki kiemelkedően sokat tesz a méhészet ágazatának megóvásáért.