Megfelelő technikával az űrből hamar láthatóvá válik, ahogy a kiszáradó talaj miatt egy sajátos hullámhosszon elsötétednek az érintett területek.

aszály

A következő évtizedekben a villámaszályok a régiónk termőföldjeinek 35 százalékát fenyegetik – fotó: pixabay.com

Míg a korábban megszokott aszályok az évszakokkal fokozatosan alakultak ki, addig a klímaváltozással elérkezett a villámaszályok korszaka, amikor a szél és hőség miatt felgyorsuló párolgás következtében hetek alatt kiszáradhat a föld.

A jelenség hatalmas károkat okoz a mezőgazdaságnak, a gyors lefolyása miatt nehéz előrejelezni vagy legalább időben észrevenni.

A következő évtizedekben a villámaszályok a régiónk termőföldjeinek 35 százalékát fenyegetik, miközben globális problémát is jelentenek: az Egyesült Államokban például 2012 nyarán sújtott nagyobb területeket a hirtelen kialakuló szárazság.

A probléma lehetséges megoldásáról szóló tanulmányt a NASA JPL rakétatudományi részleg munkatársai publikálták egy geofizikai szaklapban. Az aszály közeledte a növények által kibocsátott fényben megmutatkozik, és ez a műholdak segítségével észlelhető – írja az index.hu


A növények a fotoszintetizálás során energiát állítanak elő az őket érő napfényből.

Mint ahogy az Index írja:

"A fotoszintézist végző klorofill azonban nem működik minden hullámhosszú fénnyel, az el nem nyelődött frekvenciát jellegzetes elektromágneses jelként kisugározza. Ez az indukált fluoreszcens fény a visszavert fény kevesebb mint 2 százalékát jelenti, de az űrből kellő érzékenységű műszerekkel jól követhető a változása.

A NASA keringő karbonobszervatóriuma, az OCO-2 2014 óta méri ezt a fényt, és egy másik amerikai műhold, a talaj állapotát figyelő Soil Moisture Active Passive (SMAP) adataival összevetve kirajzolódott a minta: a növények fényének halványodása 6-12 héttel előre jelezte, hogy merre halad a szárazság"

Azt tapasztalták, hogy a meleg, száraz idő érkeztével a növények jól érezték magukat, amit jól mutatott a természetes mikrohullámú kibocsátás erőssége. Amikor viszont esni kezdett a talajnedvesség, a fényük elsötétedett.

A növényi fluoreszcencia megbízható korai vészjelzésnek tűnik a villámaszályok esetében, elegendő időt ad a cselekvésre

– mondta a JPL munkatársa, a tanulmány szerzője, Nicholas Parazoo.

A gyakorlatban ez az ismeret több hetet adhat a földművelőknek arra, hogy öntözőberendezéseket állítsanak be, és ezzel megelőzzék az aszály okozta kárt.