A holland Red Moon vállalat több fajta piros húsú almát mutatott be, és egyben dobott piacra a Fruit Logistica 2018 Kiállítás alkalmával, amelyek egész Európában nagy érdeklődést váltottak ki – számolt be a freshplaza.com. A piros húsú fajták előnye azon túl, hogy jól néznek ki, a különleges íz és zamat, valamint a természetes piros színű almalé, almabor és egyéb termékek előállítási lehetősége (festékanyag hozzáadása nélkül).

A fogyasztók körében kifejezetten népszerűek a piros húsú fajták, a megjelenésük és általában kellemes, savanykás ízük miatt is. De ami ennél is fontosabb, ezeknek az almáknak a hagyományos fajtákénál magasabb a C-vitamin és az antocián- (antioxidáns) tartalmuk is, ami még egészségesebbé teszi őket.

A Red Moon cég meg van győződve arról, hogy a piros húsú alma rövid időn belül a „szuperélelmiszerek” sorába lép, mivel az szerinte a termesztésben lévő más fajtákhoz viszonyítva magasabb tápértékkel is rendelkezik.

alma

A piros húsú almáknak magas az antocián-tartalmuk, ez adja a piros színt – fotó: freshplaza.com

Ebben az évben Franciaországban és Olaszországban több mint 100 hektár új ültetvényt telepítenek a piros húsú fajtákból. A Red Moon Alapítvány olasz, francia és holland almanemesítőkkel dolgozik együtt.

Piros húsú, fogyasztásra alkalmas almát korábban is nemesítettek már, talán az első híresebb ilyen fajta az új-zélandi HortResearch Intézet nevéhez fűződik, akik 2006-ban mutatták be saját vörös húsú fajtájukat. A Redlove fajtát többen ismerhetik, ezt Markus Kobert svájci csemetekert-tulajdonos nemesítette, de Németországban is bejegyeztek néhány éve egy új fajtát Baya Marisa néven.