A betakarított szemes termények felületén és a magban a mikro repedéseken keresztül behatolva megtalálhatók a gombák különböző fajai. A magvak felületén többnyire fehér, vagy rózsaszínű micélium és narancsvörös sporodochium látható. A szemes termények fuzáriumos megbetegedése szinte minden esetben gondot okozhat. A fertőzés következménye termésdepresszióban ős minőségromlásban nyilvánul meg. Az ilyen termények sütőipari értéke romlik, az elszíneződés, a dohosság, a fülledtség és a rothadás kellemetlen íz és szaghibákat okoz. Mindezek mellett számolni kell, kedvező feltételek mellett, a fuzáriumok gyors szaporodásával és toxintermelésével is.

Mezőgazdasági kutatók tájékoztatása szerint a szemes termények aszpergilluszos és penicilliumos megbetegedése esetén a magvak felületén penészbevonatot, és abban szaporító képleteket találunk. Ezek a fajok a raktári mikro flórában általánosan jelen vannak, s zöldes, sárgásbarna bevonatot képeznek a magvak felületén. Ezen gombák számos faja termel mikotoxint. Metabolitja közül leggyakrabban kimutatható a szemes terményekből az ochratoxin, mely akut megbetegedést okozhat.

A raktár sajátosan zárt egység, ami kedvező feltételeket biztosit az ott élő fajok sokaságának. Leggyakrabban az alábbi kártevőkkel találkozhatunk.

  • A kis kenyérbogár a kemény, darabos anyagokba szabályos 2–2,5 átmérős lyukakat rágnak. A lárvák hasonló módon károsítanak. A szemcsés anyagokat viszont csomósítják és annak belsejében élnek.
  • A nagy lisztbogár járatokat készít a táplálékként elfogadott valamennyi őrleményben és azok mentén beszennyezi a garmadát. A tárolt gabonaszemek csirarészét fogyasztja.
  • A magtári gabonazsizsik táplálékként a gabonafélék magvait veszi igénybe. Fő kártevős lárva, amely a szemtermésbe főleg a csira körül rág szabálytalan lyukat, odvasítást végez.
  • A raktári gabonamoly különféle tárolt készletekben károsít. A gabona garmadák közül a búzát és a rozsot kedveli. Kártétele arról ismerhető fel, hogy a hernyó a felső 5–10 cm-es vastagságú réteget finom szövedékkel átszövi. A hernyók ebben a szövedékben élnek és megrágják a gabonaszemeket. A szövedékbe ürülék rakódik és ennek lesz a következménye a termék dohosodása.
  • A lisztmoly kedveli a lisztet és a lisztből készített termékeket. A hernyó szövedéket készít az őrleményekben, amelyekben rágcsálék és ürülékszemcsék találhatók.
  • A lisztilonca lisztet, őrleményeket és gabona magvakat károsít. A hernyók szövedékcsövet készítenek, abban táplálkoznak.

Dr. László László