A hortidaily.com hírportál egy érdekes perui kísérletsorozatról számol be, amely lehetővé teheti a paradicsom öntözéséhez szükséges vízmennyiség lényeges csökkentését.

paradicsom

A választható vad alanyok általában rezisztensek a rovarkártevőkkel szemben – fotó: pixabay.com

Csapadékhiányos körülmények között is képesek normálisan fejlődni

A Perui Nemzeti Egyetem (UNTRAM) kutatói a paradicsom szárazságtűrését vizsgálva az új fajták vadon növő, erősen szárazságtűrő és a helyi körülményekhez jól alkalmazkodó Solanaceae fajokba  történő oltásával próbálkoztak.

Tíz ilyen fajt találtak, amelyek (ezen a családon belül datura is) alkalmas lehet alanyként való hasznosításra. Megállapították, hogy az ilyen alanyokba oltott egyedek csapadékhiányos körülmények között is képesek normálisan fejlődni, és elfogadható termést hozni.


paradicsom

Tíz olyan fajt találtak, amely alkalmas lehet alanyként való hasznosításra – fotó: pixabay.com

Peruból a vad fajok többségét nem egyszerű más földrészekre eljuttatni

A választható vad alanyok általában rezisztensek a rovarkártevőkkel szemben, és közülük egyesek a talaj nehézfém (pl. kadmium) szennyezettségét is képesek tolerálni. Az így előállított termés bogyónagysága, cukortartalma és színeződése a normál körülmények között termeltekkel azonos volt.

A perui kutatók eredményei, a helyi körülményekhez igazítva, jórészt más országokban is felhasználhatók, bár a Dél-Amerikában úton-útfélen növő (alanynak alkalmas) vad fajok többségét nem egyszerű más földrészekre eljuttatni.