A két szervezet hétfőn juttatta el közösen megfogalmazott álláspontját az MTI-hez. Ebben leszögezik: támogatják az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentését. Véleményük szerint azonban különösen fontos, hogy az áfa-mérséklés a zöldség-gyümölcs ágazatban is megtörténjen, mivel jelenleg itt a legmagasabb, átlagosan mintegy 40 százalék a feketegazdaság aránya, ami a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 55-60 milliárd forint áfa-kiesést jelent a költségvetésnek. A számítások szerint ez több, mint a hús- a baromfi- és a tejágazatok áfa-kiesése együttvéve.

A FruitVeB és a NAK véleménye szerint a kormány zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési és foglalkoztatás-bővítési tervei a mostani 27 százalékos áfa mellett nehezen megvalósíthatók.

Az áfa-csökkentéssel Magyarország ugyanolyan áfaszintet alkalmazna, mint versenytársai. A modellszámítások alapján az áfa-csökkentés nem okozná a jelenlegi adóbevételek mérséklődését. Az ágazat kifehérítése és a dinamikus fejlődés összességében - a többi adónemből és a járulékokból befolyó növekvő bevétellel együtt - a jelenleginél jóval nagyobb bevétele származna a költségvetésnek, hangsúlyozta közös állásfoglalásában a FruitVeB és az agrárkamara.