Fontos a megelőzés

Az alma egyik legveszélyesebb gombabetegsége az almafavarasodás. A gomba spóráinak intenzív kiszóródása április közepétől kezdődik, a jelenlegi párás, csapadékos időjárás a kórokozó számára kifejezetten kedvező. Elengedhetetlen a fertőzés megelőzése kontakt hatású gombaölő szerekkel, ilyenek például a mankoceb hatóanyagú készítmények. Csonthéjas gyümölcseink esetében az időjárás kedvez a moníliás hajtásszáradást okozó gomba fertőzésének, amely a virágzó meggy, cseresznye, kajszi-, őszibarack, valamint szilva veszedelmes ellensége, és a virágok, hajtások, ágrészek hirtelen – forrázás szerű – elhalását okozza. Megelőzése háromszori gombaölő szeres permetezéssel lehetséges pl. Teldor 500 SC, vagy a II. forgalmi kategóriájú Folicur Solo, Mirage 45 EC nevű készítményekkel.

Az őszibarack tafrinás levélfodrosodás fertőzése nyomán vöröses-lilásan (sárgahúsú fajták), illetve sárgásan (fehérhúsúak) elszíneződnek, majd deformálódnak a levelek, hajtások, később a levélcsokrok leszáradnak, lehullnak. A tüneteket nem szabad megvárni, a fertőzést meg kell előzni kaptán hatóanyagú készítménnyel (jogosult szakember közreműködésével!), vagy a felszívódó hatású Score 250 EC, Folicur Solo stb. gombaölő szerek egyikével.

Állati kártevők

Április második felétől számolnunk kell egyre több állati kártevő megjelenésével is. A hűvösebb, csapadékos napok közötti egyre melegedő napsütéses időszakok hatására máris jelentkeztek a levéltetvek, takácsatkák, valamint találkozhatunk körtelevélbolha kártétellel is. Az ellenük történő eredményes védekezést jó, ha már megalapoztuk olajos szerrel történő alapos lemosó permetezéssel. Tömeges fellépésük esetén állomány permetezést is kell végeznünk: levéltetvek ellen pl. Chess 50 WG-vel vagy Actara 25 WG-vel, atkák ellen speciális atkaölő szerekkel (Nissuron 10 WP, Sanmite 20 WP) vagy a tetvek ellen is hatékony Talstar 10 EC készítménnyel. A körtelevélbolha elleni védekezés nem könnyű, kitinszintézis gátló készítményeket használhatunk ellene (Dimilin 25 WP, Nomolt 15 SC), vagy a II. forg. kategóriájú Envidor 240 SC készítményt.
Idén sem marad el a májusi cserebogár rajzása. Erdők közelében vagy tömeges megjelenésük esetén számottevő kárt okozhatnak akár termő ültetvényekben is a virágzat és a lomblevelek lerágásával. Szükség esetén méhekre nem veszélyes rovarölő szerekkel védekezzünk ellenük.

Permetezés

A rügypattanás körüli időszakban élednek a barackmoly fiatal áttelelő hernyói, és a kibontakozó rügyek kiodvasításával, a zsenge hajtások rágásával kárt okozhatnak. Szükség esetén Karate készítményekkel sikeresen védekezhetünk ellene. Már a szőlő kezdeti fejlődése idején számítani kell a levelek, fiatal hajtások fodrosságát, deformáltságát okozó szőlőlevélatka fellépésére, amely ellen célszerű megelőző permetezést végezni speciális atkaölő szerekkel. Ugyancsak találkozhatunk szőlőeszelény vagy kendermagbogár kártétellel, kirágott, kitúrt rügyekkel. Ellenük is bevethetjük a piretroid típusú – pl. Karate – készítményeket. Fontos felhívnunk a figyelmet az elvetett napraforgó megfelelő gyomirtásának szükségességére, amelynek egyik lehetősége a vetés utáni, de kelés előtti, ún. preemergens kezelés, egy- és kétszikű gyomnövények ellen egyaránt hatékony szerkombinációkkal, amellyel elejét vehetjük a napraforgóban gyakran jelentkező parlagfű fertőzésnek, és minden ezzel járó további kellemetlenségnek.

Tarcali Gábor, Kurucz András
DE AMTC Növényvédelmi Tanszék
MGSZH NTI