1. kép Bellisszel kezelt intenzív almaültetvény Veszprémvarsányban

2012-ben a Bakonykert Kft. elsők között próbálhatta ki a terméket (1. kép). A veszprémvarsányi gazdaságban mintegy 22 hektáron termelnek intenzív technológiával többek között Jonagold és Vilmota fajtát. A leszüretelt alma egy részét azonnal értékesítik, de jelentősebb részét saját hűtőházukba tárolják be, majd a következő év tavaszán ki.

Mivel a megfelelő tárolás kulcskérdés, a Bakonykert Kft.-nél mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a megfelelő feltételeket biztosítsák a leszüretelt gyümölcsnek. Ez idáig a tárolási betegségek megelőzésére csak magas kalciumtartalmú készítményt alkalmaztak, így nagy érdeklődéssel fogadták a Bellist.

(2. kép)

Kétszeri Bellis-kezelést alkalmaztak, az elsőre 2012. július 16-án került sor. Ezt követően a második kezelést július 31-én végezték el. Minden esetben 500 l/ha vízmennyiséggel, 0,8 kg/ha dózisban használták a szert. A betakarítás után a gyümölcsöt betárolták a hűtőházba. A különbségekkel a 2013. április 10-i kitároláskor szembesültek. A kezeletlen almán jól látszottak a tárolási betegségek tünetei (2. kép), a kezelt termésen azonban a tünetek nem jelentek meg, sőt a gyümölcs teljesen egészségesen vészelte át a tárolási szakasz viszontagságait (3. kép).

Összegzéséként elmondható, hogy a kétszeri Bellis-kezelés már 2012-ben is sikerrel vette az akadályokat a betegségekkel szemben. Használatával egészségesebben, piacosságát megőrizve éli túl a tárolás kritikus szakaszait a termés.

Próbálja ki Ön is a Bellist záróvédekezésként!