Igazságtalan versenyhelyzetbe kerülhetnek az európai gazdák
A Copa-Cogeca európai mezőgazdasági termelőket tömörítő érdekvédelmi szervezet szerint az Európai Unió által megfogalmazott követelmények veszélyeztetik az élelmiszer-ellátást, és óriási élelmiszerár-emelkedést okozhatnak.

Kezdődhet a trágyázás, de ezekre érdemes odafigyelni!
Ha a talaj nem fagyott, vízzel nem telített, és összefüggő hótakaróval nem borított, akkor megkezdhető a nitrátérzékeny területen február 15. után a trágyázás.

Fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított talajon még nem lehet trágyázni – fotó: MTI/Rosta Tibor

Mi a drágább, az öntözőrendszer vagy a NINCS? (PR-cikk)
Hazánk földrajzi elhelyezkedése miatt az időjárás nagyon változó, ezért a szárazgazdálkodásra alapozott mezőgazdaság hullámzó gazdasági eredményt mutat. A hazai éghajlati adottságok között a legjobb termőhelyek szárazanyag-termelési potenciálja csak öntözéssel használható ki, a víz szűkösen rendelkezésre álló termelési feltétel.

Hogyan javíthatjuk a talajunkat a kiskertben? Egyszerű és vegyszermentes módszerek
A talaj biztosítja a növények fejlődéséhez szükséges tápelemeket, ezáltal alapvetően meghatározza a növénytermesztés sikerességét.

kép

A borsó nitrogénmegkötő növény, ezért termesztése nem csak fogyasztási céllal javasolt a kiskerteseknek – A szerző felvétele

Belvíz után a növényeket fel kell erősíteni! (PR-cikk)
Napjaink egyik vagy talán a legfontosabb kérdése, hogyan segítsük és védjük meg kalászosainkat, szántóföldi hasznonnövény-kultúráinkat az időjárás viszontagságaitól!

Állattartók, figyelem! Közeleg egy fontos határidő – ha lemarad, nincs visszaút
A tejtermelő gazdaságok számára biztosított, a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására irányuló kérelmek benyújtására biztosított határidő 2021. február 22-én lejár.

Klímavédelem a gyepeken: az állattenyésztés okozta károk csökkenthetők!
Egy hazai kutatás szerint a legeltetésre alapozott állattenyésztés kedvező csapadékellátottság mellett lehet klímabarát. Égető kérdés, hiszen az éghajlatváltozás miatt sokan az állattenyésztést hibáztatják.

Az állattenyésztés az üvegházhatású gázok kibocsátásának 14%-áért felelős – fotó: Koncz Péter

Az első foszfortartalmú talajkondicionáló Magyarországon! (PR-cikk)
Talajkondicionáló foszfortartalommal: Physio-Mescal G18 most kerdvezményes áron. Hogy mi mindenben segíti a termesztést? Felsorolni is nehéz.

Gyümölcstermesztők, figyelem! Április 20-án nyílik az új ültetvénytelepítési pályázat
A folyamatosan bővülő piaci igények kielégítéséhez elengedhetetlen a korszerű termesztéstechnológiák alkalmazása, a fajtaválaszték korszerűsítése, a termésátlagok és a minőség javítása, valamint az öntözött ültetvények területének növelése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Saját zöldség és hal akár a hátsókertből? Akvapónia kezdőknek
Az akvapónia egy környezetbarát, természetes élelmiszer-termesztési módszer, amely az akvakultúra és a hidroponika legjobb tulajdonságait használja fel. Mit jelent ez és milyen lehetőségeket rejt bárki számára, akinek fontos a klímatudatos gazdaság? Dr. Varga Dániellel, a Magyar Akvapónia Manufaktúra kutató-fejlesztőjével beszélgettünk.

Az akvapónia a növények és a halak együttműködésén alapul – fotó: Shutterstock

Szerezze be a granulált meszezőanyagokat rendkívüli akcióban! (PR-cikk)
Granulált meszezőanyag-elővásárlási akció – 39 990 Ft/tonna ártól*! Granulált kénes vagy tiszta kalciumos meszezőanyagok 39 990 Ft/tonna ártól még elérhetőek, amennyiben akár már a fagy ellen is használható lombtrágyát vásárol mellé!

Gyakori gond a korai hajtatott paradicsomnál a termékenyülés – mit tehetünk?
A termesztés sikerének egyik sarkalatos pontja a virágzás optimális környezeti feltételeinek megteremtése és a virágok termékenyülését elősegítő technológiai eljárások szakszerű alkalmazása.

Magyarország kimarad egy hatalmas üzletből? A tej- és húshelyettesítők térnyerése megállíthatatlan
A magyar agrárágazati döntések egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hazai hús- és tejtermékek promóciójára, sorra érik egymást a hús- és tojásfogyasztást ösztönző kampányok. Annak ellenére is, hogy a világtrend változik: az új fogyasztói igényeknek megfelelően világszerte csökken az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása.

burger

Éles vita folyik, hogy lehet-e húsnak nevezni a növényi alapú hamburgerpogácsát – fotó: Pixabay

Újra lehet pályázni az állattartó telepek járványvédelmi fejlesztéseire!
A sertés- és baromfitartók számára 2021. április 26-tól ismételten megnyílik az állattartó telepek járványvédelmi korszerűsítésére kiírt pályázat.

Küzdje le Ön is az emelkedő fehérjepótló- és energiaárakat (PR-cikk)
A 2021-es év kezdetét egy drasztikus áremelkedés jellemzi a fehérjehordozók (mint a szójadara, napraforgódara) terén. Az árak az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek, 112-120 Ft/kg körüli szójadaraártól egészen 170-178 Ft/kg közti magasságig. Ezzel egy időben a hidrogénezett pálmaolajok árszintje is emelkedni kezdett, így egyszerre kezdődött meg az összes kérődző koncentrátum és késztakarmány áremelkedése.

Milliós bírságra számíthatnak az állattartók, ha megszegik ezeket a szabályokat
A tavalyi, hatalmas károkat okozó madárinfluenza-járvány és az eddigi hatósági ellenőrzések tapasztalatait levonva, még nagyobb szigorral folytatódik a hazai baromfitartóknál a járványvédelmi szabályok, jogszabályi kötelezettségek betartásának vizsgálata.

baromfi

A járványügyi intézkedések a teljes baromfiágazat védelmét szolgálják – fotó: Shutterstock

Napokon belül felfüggesztik az élelmiszeripari pályázatot!
Öt nap alatt annyi pályázat érkezett be, hogy hamarabb lezárul a beadási időszak.

Oltsunk, hogy segítsünk! A növénynek mindenképp (PR-cikk)
Az oltás kérdése napjainkban kardinális téma. A sajnálatos járványügyi helyzet miatt naponta hallunk új híreket ezzel kapcsolatban. A szántóföldi növénytermesztés kapcsán is találkozhatunk az oltás, nevezetesen a talajoltás fogalmával. Ennek a folyamatnak szerencsére kizárólag pozitív hatása van a talajéletre és a termesztett növényeink számára.

Végezzük el a lemosó permetezést – de lassan nem lesz mivel?
A kiszámíthatatlanul változékony időjárás és az újabb szerkivonások nehezítik a kertészek és a növényvédősök munkáját.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.