A gyümölcsfák többségét április elejére megmetszettük. Az őszibarack metszésének legoptimálisabb időpontja a piros bimbós állapot és a virágzás közötti időszak. Amennyiben a gyümölcsösben ősszel elmulasztottuk a talaj tápanyag-utánpótlását, azt most megtehetjük. E célból ássunk a talajba szerves vagy műtrágyát (a beásás a koronacsurgóig történjen). Áprilisban esedékes a szamóca fejtrágyázása, valamint - amennyiben szükséges - a gyümölcsfák öntözése.

A zöldségfélék közül többnek április első dekádjában van a vetési ideje. Pl.: nyáriretek, spárgatök, spenót, sóska, kapor. Április közepétől vethető a zöldbab. Igyekezzünk csávázott, fajtaazonos, fémzárolt vetőmagot vetni. Mint minden zöldségfélénél, a hüvelyeseknél is így védhető ki például a babzsizsik elszaporodása. Április közepétől augusztus végéig ültethetők a káposztafélék palántái.

Dísznövényeink esetében ilyenkor célszerű visszavágni a nyáron virágzó díszcserjéket a dúsabb virághozam érdekében. Áprilisban ültethetők a dísznövények a kiszemelt állandó helyükre. A tavaszi eső aranyat ér - tartja a mondás, így érdemes azon dolgozni, hogy a föld nedvességét minél tartósabban megőrizzük. Ide tartozik a talajlazítás és a gyomtalanítás, valamint a talajtakarás. Talajtakarásra megfelelnek a különböző szerves anyagok, pl. fű, szalma, fakéreg. Az ezekkel az anyagokkal történő talajtakarás megakadályozza a túlzott párolgást és a gyomosodást, továbbá az anyagok bomlása gazdagítja a talaj humuszrétegét. A futórózsák tövét fenyőkéreggel takarva megőrizzük a növényt a korai kiszáradástól és növeljük az ellenállóképességét a nyári lisztharmatfertőzéssel szemben.

A sziklakertben ebben a hónapban ültethetők el a futónövények, örökzöldek, a nyáron és ősszel virágzó hagymás és gumós növények. A túl dússá vált vagy elöregedett évelő dísznövényeket osszuk meg és ültessük szét. A kövirózsák fióknövényeit szintén válasszuk le és ültessük szét. A füvet és a páfrányokat vágjuk vissza.

Április elejére esik számos fűszernövény vetési ideje. Ilyen a sáfrányos szeklice is, melynek napraforgómag nagyságú magjai bármely kerti talajba vethetők (egy konyhára számítva elegendő 10-15 szál). 10-15 bokorba 3-4 szemenként vessük a magot, kb. 3-4 cm mélyre. Kikelés után ritkítsuk a növényt. Öntözéssel már június végétől virágzó egyedeket kapunk.

Minél változatosabban rendezzük be a házunk körüli kertünket, annál több és sokrétűbb odafigyelést igényel mind a tápanyagellátás, mind a növényvédelem terén.