A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) és a Friedrich-Loeffler Intézet (FLI) egy kutatási projekt keretében azt vizsgálták, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) milyen mértékben terjedhet takarmányok révén.

Néhány éve még általános volt az a nézet, hogy a sertésekre nagy veszélyt jelentő kórokozó a takarmánnyal is terjed.

Ennek nyomán most különböző takarmányokat és alomanyagokat vizsgáltak, mint például fű, szenázs, széna, kéreg, tőzeg és faforgács, valamint kukoricasiló, repce, árpa, búza, zab és szalma. Az FLI beszámolója szerint még nagy mennyiségű vírus előzetes hozzáadását követően, kis idő elteltével sem volt már kimutatható fertőző vírus. Csak hidegen tárolt takarmányrépában és burgonyában találtak néhány minta esetében hosszabb tárolási idő után is fertőző vírusanyagot – ez annak tudható be, hogy az ASP kórokozója hideg hőmérsékleten és nedves környezetben különösen stabil.


A Németországi Sertéstartók Érdekképviseleti Egyesülete (ISN) mindezek okán megállapította: a vírus takarmányanyagban szinte egyáltalán nem, vagy csak néhány hidegen tárolt takarmányban volt fertőző formában kimutatható.

Forrás: Land und Forst

Indexkép: Pixabay