Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán jelent meg az a videó, amelyen egy július végi, szabadtéri tűz pusztítása látható.

A Katasztrófavédelem munkatársai a videóhoz a következőt írták:

"Megkérjük a Hortobágy madarait, hogy költözzenek el. Megkérjük a rétek védett állatait, hogy húzódjanak biztonságos helyre. Megkérjük a ritka növényeket, hogy telepedjenek máshová. Megkérjük az élővilágot, hogy tolerálja, hogy az ember rongál, pusztít. Mert az embereket már annyiszor kértük, hogy ne dobjanak el csikket, ne gyújtsanak tüzet szárazságban, szélben, ne hagyjanak parazsat őrizetlenül, (kivéve, ha a szív parázslik). Annyiszor kértük, de hiába. Ez biztos azért van, mert a gondatlanságból tüzet okozókat nem érdekli, hogy mi a tettüknek a következménye. Akkor kit figyelmeztessünk a veszélyre?"

Merthogy még mindig nő a szabadtéri tűzesetek száma, pedig július másodika óta országos tűzgyújtási tilalom van! Már 13 és fél ezer szabadtéri tűz keletkezett idén. 49 ezer hektárnyi terület égett le, ami Zalaegerszeg területének csaknem ötszöröse.

A tűzgyújtási tilalom fontossága talán jobban érzékelhető, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi 100 évben nem volt olyan mértékű aszály, mint az idén.

Aszálytérkép és friss hírek az aszályról: légy képben, hol, mekkora a baj!

Indexkép: Shutterstock