Azt hihetnénk, hogy a pihenni vágyó kertészkedő ilyenkor nyugdotan szabadságra vagy üdülni mehet, pedig ez nem így van, hiszen kertünkben rengeteg a teendő. Sajnos a változékony időnek köszönhetően néha meg az öntözésről is gondoskodni kell. Sorban szüreteljük a gyümölcsfák finomabbnál finomabb terméseit, így a meggyet, a cseresznyét vagy a kajszi és az őszibarackot. Mint ahogy előző számunkban is írtuk ezeket a kiváló csemegéket többféle módon lehet tartósítani, úgy mélyhűtve vagy üvegekbe dunsztolva. A befőttek tartósítására régen szalicilt használtak, kiderült hogy ez az egészségre káros és nem is kellően hatékony. A bölcs háziasszonyok elhelyett most a Nátrium-bensonát befőzési tartósítószer használatát javasolják. Visszatérve a gyümölcsszüretre, a fáink a viharkároktól, a bő terméstől és a kíméletlen szürettől igencsak megcsonkultak és legyengültek. Hajlamosak vagyunk és ez jellemző, hogy fáinkat ilyenkor magukra hagyjuk, pedig rájuk fér a gondoskodás. Szüret után a gondos gazda levágja a sérült ágakat, a sebeket sebkezelő anyaggal kezli. Ha igazán gondosak akarunk lenni, fáinkat egy vizes permetezésben részesítjük, így elvárhatjuk, hogy a következő évben gyümölcsfáink bőséges terméssel jutalmazzák meg a gazdát. A változékony időjárásnak köszönhetően, a szőlősökben megjelentek a különböző kártevők és károkozók, az atkák, a lisztharmat és a peronoszpóra is. Ideje, hogy időben védekezzünk ellenük a megfelelő növényvédőszerekkel. Aki azt szeretné, hogy kora tavasszal kertje virágpompában díszelegjen, most veti el a kétnyári virágok magvait, így az árvácskáét, a százszorszépét vagy a nefelejcsét. Bár nem kerti munka, de sok kertészkedő szívesen jár a természetben. Az erdők és rétek a csapadékos időnek köszönhetően bőséges és kíváló minőségű gombafajtákkal ajándékozzák meg annak gyűjtőjét, de fel kell hívni arra a figyelmet, hogy azt fogyasztás előtt szakértővel ellenőriztessük.

Czilinger László