A Zalai, a Badacsonyi, a Móri, a Balatonboglári és a Soproni borvidék után 2017-ben a Neszmélyi, az Etyek-Budai és a Pécsi borvidéken is azonosította a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget a Nébih – írja a Syngenta blog.

A Dunától keletre eddig szőlőből még nem, de vadon élő gazdanövényéből már kimutatták a kórokozót az Egri, a Mátrai és a Bükki borvidéken, így ott is indokolt a fokozott óvatosság, figyelmeztet a hatóság. Az érintett területeken zárlatot hirdettek, és elrendelték a fertőzött tőkék megsemmisítését.

Mint ebből is látható, a rendkívül súlyos betegség és hordozójának, az amerikai szőlőkabócának terjedése hazánkban is rohamosan zajlik, most már az ország szinte valamennyi területén tapasztalják megjelenését.

Az aranyszínű sárgaság már 1924 óta ismert Franciaországban. Néhány évtized alatt Európa számos pontján megjelent, a környező országokban is komoly csapást mért az ültetvényekre. Magyarországon először 2013 augusztusában, a zalai Lentiben begyűjtött levélmintákból és befogott szőlőkabócákból mutatták ki a betegséget.

A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama akár 50 százalékkal is csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet.

A kórokozóra szinte az összes, Magyarországon termesztett szőlőfajta fogékony. Többek között az itthon rendkívül népszerű Chardonnay, Cabernet sauvignon, Sauvignon, Pinot noir és az Olaszrizling növényei néhány év leforgása alatt ki is pusztulhatnak.

A szőlő aranyszínű sárgasága elleni védekezésben nagy jelentősége van a rovarölő szeres kezeléseknek, amelyek célzottan a tünetet okozó fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen irányulnak. A hatékony készítmények mellett csak a szoros összefogás segíthet a probléma visszaszorításában.

kép

A beteg növények száma évente megtízszereződhet – fotó: blog.syngenta.hu

Az alábbi készítmények ajánlottak az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre:

Az Actara SC (240 g/l tiametoxam) hatóanyaga kiváló hatékonysággal rendelkezik a kártevő ellen. A kijuttatást virágzást követően (BBCH 71 bogyókötődéstől), az 1. és 2. lárvastádiumban, 20 ml/100 l víz dózisban kell elvégezni. Az Actara SC kedvező tulajdonsága a tartamhatása, mely akár 21 napos védelmet is tud biztosítani a kártevővel szemben.

A Luzindo (200 g/kg tiametoxam + 200 g/kg klorantranilprol) egy széles hatásspektrumú rovarölő szer rágó és szívó kártevők ellen. A védekezést virágzás után (BBCH 71 bogyókötődéstől), szintén az 1., illetve a 2. lárvastádium ellen kell időzíteni. Ajánlott dózisa 0,2-0,25 kg/ha. A Luzindo további előnye a szőlőmolyok, illetve az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) elleni kiemelkedő hatékonysága is.

kabóca

Az amerikai szőlőkabóca (bal) és lárvája (jobb) – Fotó: Wikipedia / ephytia.inra.fr