Olaszország déli részén komoly biznisz épült ki a bevándorolók foglalkoztatására. A körülmények rémesek, alig fizetnek valamit a munkavállalóknak, így lehetséges, hogy olcsón tudják előállítani a zöldséget.

Európa legnagyobb paradicsomtermelőjéről van szó, ráadásul világviszonylatban is csak az USA és Kína előzi meg. Az 5,5 millió tonnás éves paradicsomtermés mintegy 4,9 milliárd dollárt hoz – többnyire a maffiának, olvasható fuhu.hu Guardianra hivatkozó cikkében.

A londoni lap elemzése szerint a maffia kezében van a paradicsom felvásárlása és szállítása, ezért a gazdák nemigen ellenkezhetnek a keresztapákkal. Akiknek fontos az agrárbiznisz, ez hozza a bevételek körülbelül 10%-át. 2019-ben ez 24,5 milliárd eurót jelentett – közölte a maffia gazdasági tevékenységét figyelő központ.

A költségeket pedig úgy tudják lefaragni, hogy az Olaszországba érkező bevándorolókat éhbérért dolgoztatják. A munkavállalók abban a hiszemben vállalják el a munkát, hogy így jogosultak lesznek az olaszországi tartózkodásra, ami általában nincs így, hiszen a legtöbbnek nincs érvényes munkaszerződése.


Általában napi 12 órát kell dolgozniuk heti hét napon, és mindezért naponta 30 eurót kapnak, amiből elég sokat le is vonnak az ellátás fejében.

Az ENSZ becslése szerint ebben a rendszerben eddig 400-450 ezer ember dolgozott Olaszország déli régióiban. A rendszert 2016-ben betiltották, de ettől függetlenül tovább működik, ráadásul a munkaerő utánpótlása nem apad ki, hiszen folyamatosan érkeznek bevándorlók a Földközi-tenger felől.

Hatékonyság mindenáron?

Sokszor elhangzik, hogy a mezőgazdaságban a versenyképesség növelése a hatékonyság emelésével, a termelési költségek leszorításával érhető el. Ennek módja minden ágazatban más és más, ide tartozik a tudatosabban tervezett tápanyag-kijuttatás, az integrált növényvédelem, az automatizáció, az állattartásban a korszerű tartástechnológia, stb. A dél-olasz maffia példája viszont egy egész más irány, így ebben az esetben érdemes mérlegelni, hogy ki és mekkora árat fizet a költséghatékony termék-előállításért.

A nehezebb sorsú munkavállalók kizsákmányolása itthon sem ismeretlen fogalom, cikkünk a témában ITT olvasható.

Indexkép: Shutterstock