A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint Nagy István egy budaörsi fórumon kifejtette: a fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal emelhető. Így Magyarországon az egy hektáron elérhető termésmennyiséget az uniós átlag fölé lehetne emelni.

kertészet

A zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal emelhető – fotó: Shutterstock

Hozzátette: ezzel 100 ezer új munkahely is létrejöhetne a zöldség-gyümölcs ágazatban, a növekmény 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban létesülhetne. A parlamenti államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a szaktárca elkötelezett abban, hogy a hagyományos kiváló minőségű, biztonságos és ellenőrzött élelmiszerek előállítását támogassa. Törekvése, hogy a kiskereskedelmi láncokban forgalmazott magyar termékek aránya a jelenleginél is magasabb legyen.

A fogyasztók egy része már egyre tudatosabban  az egészséges életmódhoz szükséges természetes minőségi alapanyagok felé fordul, így a prémium termékek kulcsszerepet játszhatnak a magyar zöldség-gyümölcs ágazat sikerességében, a termelés és a fogyasztás mennyiségének növelésében – áll a közleményben.