Ezek azok az alkalmak, amikor a termelők találkozhatnak a kutatókkal-nemesítőkkel és a növényvédelmi szakemberekkel, hogy a burgonyatermesztés gyakorlati kérdéseire-problémáira megfelelő válaszokat-megoldásokat találjanak. Hiszen a hazai burgonyatermesztés egyelőre nem nevezhető sikertörténetnek, ugyanis viszonylag kis területen termelik, elsősorban a burgonya árának hektikus változásaiból következően. Akik viszont belefognak, a maximumot szeretnék kihozni a befektetéseikből. Nekik kínál megoldásokat a Belchim.

Milyen a kötelék a burgonyatermesztés és a belga Belchim között?

Ezt a nagyon szoros kapcsolatot egy úti élmény felidézésével szemléltette a balástyai bemutatóra összesereglett gazdáknak tartott előadásában Bartók Norbert növényvédelmi, tápanyag-gazdálkodási agrármérnök. Ha elindulunk Belgiumba, utunk során egészen odáig hagyományos szántóföldi kultúrával találkozunk, ám amikor elérkezünk a Benelux-államok határára, onnantól már csak egy növényt látunk: a burgonyát.

A Belchim Magyarországon is meg tudta vetni a lábát, kiváló eredményeket ért el a burgonya védelmében – folytatta a történetet az agrármérnök, a cég területi képviselője –, hiszen a magyar gazdák is megtapasztalhatták, milyen gazdag és hatékony termékkínálattal áll a rendelkezésükre.

Ha gyomirtás,

akkor Proman, Metrik, Lingo vagy Nuflon;

ha burgonyavész, alternária és baktériumos betegségek,

akkor Ranman Top, Valis M, Axidor , Profilux, Cymbal  45 WG vagy Montaflow;

ha levéltetvek,

akkor Teppeki 50 WG.

Bartók Norbert

Bartók Norbert agrármérnök: a Belchim Magyarországon is meg tudta vetni a lábát - fotó: Agroinform.hu

Az Agroinform.hu arra kérte a növényvédelmi szakembert, hogy válasszon ki ezek közül hármat, és mutassa be a burgonyatermesztőknek.

A Promant, a Ranman Top-ot és a Valis M-et választotta, hiszen alkalmazásukra a kései vagy másodvetésbe ültetett burgonyában még júliusban is szükség lehet. Elöljáróban kiemelte: a Belchim elkötelezett, hogy új növényvédelmi megoldásokat találjon és új módszereket alkalmazzon a környezeti ártalmak csökkentése érdekében. Kombinációs termékek fejlesztésével pedig igyekszik betölteni a növényvédelemben meglévő réseket.

A Proman

A Promant a gyomirtás sztárjának nevezte a szakember. Azért fontos a gyommentes környezet a burgonya számára – magyarázta –, mert akkor tudja felvenni a tápanyagokat, akkor tud növekedni-fejlődni, ha nincs konkurenciája, ha nem kell megküzdenie mindenféle gazokkal. Azért is jelentős, mert számos más kultúrában is jó eredménnyel bevethető.

Felhasználható magról kelő kétszikű gyomnövények, de akár néhány magról kelő egyszikű ellen is. Kétféle módon hat: egyrészt a gyökéren keresztül fejti ki hatását, másrészt levélzeten keresztül felszívódva is. A hatóanyag meggátolja a gyomnövény fotoszintézisét, így az hamarosan elpusztul.

Ültetés után, kelés előtt kell kijuttatni, a végleges bakhát kialakítása után, legkésőbb addig – és ez is a Proman előnyei közé tartozik –, míg ki nem tör rajta a csíra. A termék másik nagy előnye, hogy metribuzinra érzékeny burgonyafajták termesztésekor is felhasználható, nem okoz fitotoxikus tüneteket.

Hektáronként 3-4 liter szükséges belőle. A jó gyomirtó hatás eléréséhez a kezelést követő két héten belül legalább 15-20 mm bemosó csapadék szükséges. Ezt kiválthatja az öntözés is.

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egyszer alkalmazható, a hatóanyag a talajlakó baktériumok és gombák hatására ez idő alatt lebomlik. Betakarítás után bármely kultúrnövény vethető a helyére, azonban a káposztafélék és cukorrépa esetén előbb fel kell szántani a kezelt földet.

Az előírt növényvédelmi technológia betartása esetén élelmezés-egészségügyi várakozási ideje nincs.

A Ranman Top

A Ranman Top a burgonyát megtámadó nagyon gyakori gombabetegségek közül a burgonyavésznek elkeresztelt fitoftóra speciális ellenszere. Kifejezetten a burgonya és paradicsom számára fejlesztették ki.

Ez a toptermék egy hatóanyag (ciazofamid) és egy különleges nedvesítőszer kombinációja, így tökéletesen eloszlik a növény felületén, 10-14 napra védelmet szolgáltatva. Nemcsak a levélen kiütköző gombás fertőzéseket kezeli: kiváló a gumóvédő hatása is, így jelentősen javítja a burgonya téli tárolhatóságát is. Ezért érdemes az utolsó kezelést a betakarítás előtti időszakra időzíteni.

Fertőzésveszélyes időszakokban már megelőzés céljából is ajánlott alkalmazni, de az első tünetek megjelenésekor már nincs idő tétovázni, azonnal be kell vetni. A kezelést a fertőzésveszélytől függően 7-14 naponként célszerű megismételni, legfeljebb 4 alkalommal. Fontos megjegyezni, hogy a Ranman Top kedvező környezeti, toxikológiai és öko-toxikológiai tulajdonságokkal rendelkezik.

Hektáronként 0,5 liter szükséges belőle, 400-600 liter/hektár vízzel kell kijuttatni.

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje burgonya esetében 7 nap, paradicsomra használva 3 nap.

A Valis M

A harmadik ajánlásra kiválasztott termék az új gombaölő hatóanyagot tartalmazó Valis M. Két komponens alkotja: a valifenalát nagy hatásfokkal dolgozik a burgonyavész ellen, a mankoceb pedig alternária ellen védi a burgonyát.

Permetezés után a hatóanyag gyorsan megkötődik a levelek viaszrétegében, majd felszívódik a levélbe, ezzel eléri a hatékony koncentráció szintjét, amivel képes akár 14 napig is megakadályozni a gombaspórák csírázását, a fertőzési struktúrák kialakulását.

Az immunerősítő képessége pedig a zöldítő hatásban mutatkozik meg, a zöldebb lombozat által magasabb fokozatra tudja emelni a burgonya védekező képességét, így egyfajta természetes gátat épít a kórokozók elé.

Ha például – mint most – egy szárazabb időszakban vagyunk, ám hajnalban jelentősek a páralecsapódások, akkor nyugodtan fel lehet készülni az alternária elleni védekezésre, lehet permetezni a Valis M-et! A permetezéseket előrejelzésekre alapozva, megelőzésképpen érdemes elvégezni. Törekedni kell az egyenletes és teljes kiszórásra, különös tekintettel a lombozat belsejére.

Egy tenyészidőben – a levélsárgulás kezdetéig – maximum háromszor alkalmazható, minimum 7 napos permetezési fordulóval. A Valis M a szőlőben is jól szolgál.

Hektáronként 2,5 kilogramm szükséges belőle, 400-600 liter/hektár vízzel kell kijuttatni.

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje burgonyára 7 nap, borszőlő esetében 56 nap.