Növényvédelem, szántóföld, kertészet

Mikrobiológiai készítmények alkalmazása és az agrárökológiai program
A 2023-tól induló új KAP esetében a gazdálkodók egyéves vállalásokat tehetnek a gazdaságuk egészére az Agrárökológiai Program (AÖP) választható gyakorlatai közül.

Elszíneződött a növény levele? Segítünk megfejteni az okát!
Ha klorózist látunk, sárgák a levelek, és nem az ismert nitrogén-, foszfor- vagy káliumhiány-tünetekkel állunk szemben, nem tudjuk a betegség pontos okát, gyakran mondjuk, gyakran ráfogjuk, biztos valami mikroelemhiány-betegsége van a növényünknek vagy vírus támadta meg. Pedig a valóságban számtalan oka lehet a klorózisnak.

Ma már ilyen hagymát termesztenek a magyar gazdák, mutatjuk, milyen eredménnyel
A 102 éve nem látott aszály és a szélkárok okoztak terméskiesést az idén, a hagyma minőségével viszont nincs gond.

hagyma

Az elmúlt 5-6 évben általános lett azon hibrid fajták használata, amelyek nagyobb terméspotenciállal rendelkeznek – fotó: pixabay.com

Egy másodvetésként termeszthető növény, ami aranyáron kapható a boltban
Alig lát valaki fantáziát a hajdina termesztésében, pedig van piaca.

A jó termés múlhat rajta – milyen káliumtrágyát használjunk az őszi alaptrágyázáshoz?
A kertészeti növények őszi, talajforgatás előtti trágyázása kapcsán gyakori kérdés a káliumtartalmú műtrágyák megválasztása, tekintettel arra, hogy a foszfor és kálium nagyobbik részének kijuttatása ekkor történik.

paradicsom

A termés minőségének, beltartalmi értékeinek romlása miatt javasolják kerülni a klórtartalmú műtrágyák használatát – fotó: Shutterstock

Jön az EU-s műtrágya-stratégia!
A frissen közzétett Európai Bizottsági jelentés csak a hosszú távú műtrágyaellátási gondok kezelésével foglalkozik, rövid távon semmilyen megoldást nem kínál.

Mivel jár biogazdálkodásra átállni? Íme az első év tapasztalatai
Néhány eset a bioellenőrzési rendszerben részt vevő gazdák életéből, melyek a tanúsítási folyamat lassítását vagy negatív végkimenetelét eredményezték.

Jó hír a gazdálkodóknak: a kukoricahibridek hideg-ellenállósága tovább javítható
Az ATK kutatói meghatározták a hidegtűrés javítására alkalmas genotípusok körét.

Támogatások, pályázatok

Így módosult az Agrár Széchenyi Kártya rendelet
Megjelentek a részletek a Magyar Közlönyben az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók keretében nyújtott de minimis támogatásokról.

Megkaptuk a listát a támogatási rendszer legfontosabb változásairól
A kormány az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések és kialkudott kompromisszumok során olyan új agrártámogatási rendszert alakított ki, amelynek célja a hatékonyság növelése.

traktor

A közvetlen támogatásokban érdemi változások lesznek – fotó: Hopka Balázs

Most kaptuk a hírt erről az új pályázati felhívásról
Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása.

Aktuális mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatok – még elérhető több erdészeti pályázat is
Az Agroinform.hu összefoglalója az aktuális mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokról, a legfontosabb határidőkről.

Erről jobb, ha te is tudsz: változások a Vidékfejlesztési Program pályázatainál
A támogatás felhasználására a vidékfejlesztési program közeledő zárása miatt sokkal rövidebb idő áll majd rendelkezésre.

sajt

A tájékoztatásban kiemelték, hogy jelenleg több olyan kockázati tényező is van, amely a pályázatok megvalósítását veszélyeztetheti – fotó: pixabay.com

Milliárdok sorsa dől el! Indul az új pályázat!
Az állatjóléti feltételek javítása és az állategészségügyi problémák megelőzése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretében új – a baromfiágazat számára elérhető – állatjóléti támogatási konstrukciót indított az Agrárminisztérium.

Mezőgazdasági támogatások – jönnek a változások, ne maradj le a legfontosabb információkról!
Bemutatták a Bizottság által elfogadott KAP Stratégiai Tervet. A fiatal gazdák az eddigi 67-68 eurós támogatás helyett 157 eurós támogatásra számíthatnak hektáronként. Mikor jelenhetnek meg az első pályázati felhívások a KAP Stratégiai Terv keretében? Itt vannak a vidékfejlesztési, 2. pilléren belüli támogatásokkal kapcsolatos lényeges változások. Ezeket a számokat minden gazdának meg kell ismernie.

Kinek kell majd elektronikus gazdálkodási naplót vezetni, és miért van szükség a bevezetésére?
Újabb részletek derültek ki az új támogatási rendszerről. Összefoglaló a 2023-ban induló közvetlen támogatásokról és vidékfejlesztési pályázatokról.

Érdemes belevágni: kedvezőbbé váltak az öntözésfejlesztési támogatás feltételei
A gazdák még nagyobb biztonsággal valósíthatják meg tervezett beruházásaikat.

öntözés

Az öntözés alapvető, hiszen az idei évben Magyarország termőterületeinek nagy részét súlyos szárazság sújtotta – fotó: pixabay.com

Szakmai hírek, információk, jogszabályok, interjúk

Kell félniük a magyar szőlőtermesztőknek a klímaváltozástól?
Megváltozhat a magyar bor minősége a felmelegedés következtében? Mely termőterületek a legérintettebbek a változásban? Lehet alkalmazkodni a változó körülményekhez? A választ dr. Zsófi Zsolt, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense adja meg nekünk.

szőlő

2022 júliusában így aszalódtak a fürtök a tőkén – fotó: Lepres Luca

Erdő, gyümölcsös, szőlő – újabb állami földterületek kerülhetnek a gazdálkodókhoz
Megkezdődött a következő üteme a 10 hektár alatti állami földek értékesítésének. A vételi ajánlatok az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén a meghirdetéstől számított 30 napig tehetők meg, 2022. december 7. napjáig.

Kiderült, hogyan adózunk jövőre! Elfogadták a jövő évi adóváltoztatásokat
Elfogadta az Országgyűlés a 2023-ra vonatkozó adóváltozásokat.

Ezek a szabályok fogják meghatározni a gazdálkodók következő éveit
Egyensúlyt kell találni a környezeti és versenyképességi szempontok között. Interjú dr. Juhász Anikóval, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárával.

Agrárgazdaságok átadása: törvényi keretek, adózási környezet, támogatási lehetőségek
A gazdaságátadási törvény 2023. január 1-jén válik hatályossá, azaz néhány hét múlva új szabályozási keretek között találják magukat az agrárgazdaságok szereplői. A januárban hatályba lépő gazdaságátadási törvény elősegítheti a hatékony nemzedékváltást. Itt vannak a feltételek. Dr. Kapitány Gabriella, az Agrárminisztérium Agrárfejlesztési Osztályának vezetője összefoglalta az agrárgazdaságok átadásáról szóló CXLIII. törvényt.

traktor

A gazdaságok átadását lassítják adminisztrációs nehézségek és érzelmi okok egyaránt – fotó: Pixabay

Terménypiacok

Érdekes fejlemények az olajnövények piacán
Európában visszaesik a szójatermelés. Magyarországon csökken a repce vetésterülete. A napraforgó hozama gyengén alakult. Hogyan változnak eközben a terményárak?

Friss! Ennyiért adják-veszik Magyarországon a búzát és a kukoricát
A magyarországi terményárak és a legfrissebb tőzsdei árak egy helyen.