- Az Európai Bizottságnak a borpiaci reform ügyében letett egyik javaslata sem szolgálja a magyar bortermelők érdekeit - jelentette ki Ficsor Ádám, a mezőgazdasági minisztérium szakállamtitkára kedden Brüsszelben.

Magyarország elfogadja azt, hogy szükség van bizonyos változtatásokra a szőlő- és borágazat közösségi szabályozásában, ugyanakkor a Bizottság által letett javaslatok közül egyik sem olyan, hogy kielégítően véghezvigye a reformfolyamatot, egyúttal megfelelően szolgálja a magyar bortermelők érdekeit - közölte a minisztériumi tisztségviselő magyar újságírókkal az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozása után.

Az egész napos miniszteri tárgyalás után Gráf József agrárminiszter négyszemközt tárgyalt Marianne Fischer-Boellel, a Bizottság mezőgazdasági biztosával, Ficsor Ádám tájékoztatása szerint a majdan vidékfejlesztésre fordítandó uniós támogatásokról. Mint azt a tárca közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára elmondta, óriási érdekellentétek feszülnek a tagállamok között, egyrészt a bortermelő országok - ide tartozik Magyarország is - és a nem bortermelő országok között, egyszersmind a bortermelő országok csoportján belül. A tervezett - az elképzelés szerint 2008-ban beinduló - uniós borpiaci reform lényege, hogy megszüntessék az egyre növekvő túltermelést és versenyképessé tegyék az európai bort az egyre erősödő konkurenciával - a tengerentúli borokkal - szemben. A Bizottság egyik javaslata szerint öt éven belül 400 ezer hektáron vágnák ki a szőlőtőkéket. Mint azt Ficsor Ádám kifejtette, Magyarország számára elfogadhatatlan az a felfogás, amely a szőlőterületek kivágását tartja a strukturális válság legfontosabb kezelési módjának. Mint mondta, a kivágási támogatások legföljebb szerkezetátállítási támogatásokkal karöltve, a reform egyik elemeként jelenhetnének meg.

Elemi - a déli országok álláspontjával ellentétes - magyar érdek az is, hogy az EU engedélyezze a bor alkoholtartalmának cukor hozzáadásával való növelését - mondta Ficsor Ádám, megjegyezve, van esély rá, hogy Budapest elegendő támogatót sorakoztasson föl maga mögé ebben a kérdésben. A szakállamtitkár elmondta még, Magyarország az ülésen kérte, hogy a borpiaci reform öltse keretszabályozás formáját úgy, hogy menürendszerben soroljanak föl a túltermelés ellen ható minél több lehetséges intézkedést - a borfelesleg lepárlásától a kivágásig -, s a tagállamok maguk dönthessék el, ezek közül az adott évben melyiket alkalmazzák. Ficsor Ádám ígéretet tett arra, hogy a kormány az uniós borpiaci reform ügyében továbbra is folyamatosan konzultál a hazai érintettekkel, a "termékpálya szereplőivel".