A br.investing.com, angol nyelvű hírportál beszámolója szerint a világ legnagyobb narancstermelő országa Brazília, amely a mintegy 40 millió tonnányi világtermésnek közel 50 százalékát, a világexportnak pedig 75 százalékát tartja kezében, ami a Magyarországra bőséggel beáramló narancsimportot figyelembe véve meglepőnek tűnhet. Tény azonban, hogy a világban értékesített 4 doboz vagy flakon narancslé közül háromnak az alapanyagát Brazíliában állították elő.

Az elmúlt 36 év legalacsonyabb termésmennyisége

A legnagyobb brazil narancstermelési körzet, a „narancsöv" jelenleg évente 232 millió, 40,8 literes doboz narancslevet állít elő, amit ebben az évben biztosan nem fog tudni elérni, mivel – helyi szakértők felmérése szerint – várhatóan a legutóbbi 36 év legalacsonyabb narancstermését tudja betakarítani, az El Niño által kiváltott időjárási anomáliák miatt.


Aszály sújtotta területek

Az anomáliákat elsősorban a szárazság jelenti, de az utóbbi időben az áradások és a kórokozók (többek között a sárga-sárkány betegség) is komoly terméskieséseket okoznak. A jelzett terméscsökkenés legutóbbi 10 év brazil átlagához képest közel 25 százalékos, a világtermésben pedig (más körzetek termését változatlannak feltételezve) legalább 10 százalékos terméskiesést jelentene.

Az aszály a brazil területeken is komoly kieséseket okozott - fotó: pexels.com

A helyzet az év végéig még változhat, a fentieknek a hatása azonban minden bizonnyal érezhető lesz a brazil exportban és ezzel az egész világ ellátásában, és felfelé hajtja mind a gyümölcs, mind pedig a narancslé árát.