Interjúnk során Barabás Enikőt és Juhász Györgyöt, a szuperintenzív gyümölcsös tulajdonosait kérdeztük arról, hogyan alakították ki az ültetvényt, és mi mindenre van szükség az elsőosztályú cseresznye termesztése során.,

intenzív cseresznyeültetvény Magyarországon

Barabás Enikő, a gyümölcsös tulajdonosa – fotó: Lepres Luca

Miért fogtatok bele egy szuperintenzív cseresznyés létrehozásába?

25 évvel ezelőtt 5 sor eperrel indultunk, majd ezután a kajszibarack, a vilmoskörte és a cseresznye termesztésébe is belekezdtünk. Azonban hamar rájöttünk, hogy a hagyományos gyümölcstermesztés nem olyan jövedelmező, ezért belefogtunk az intenzív fajták telepítésébe. Azt tapasztaltuk, ha igazán jó minőségű gyümölcsöt állítunk elő korrekt áron, azt az emberek szívesen megfizetik Magyarországon is. Nincs szükség arra, hogy külföldre szállítsunk.

cseresznye

A szuperintenzív cseresznyeültetvényben már május végén érnek a korai fajták – fotó: Lepres Luca

Mitől válik egy gyümölcsös szuperintenzívvé?

Magasabb tőszám, intenzív koronaforma és persze az öntözés. Ezen a 2 hektáron összesen 4000 fa van, tehát 2000 fa hektáronként. A fákat szuperorsó-koronaformára metszettük. A sortávolság 3,8 méter. A tőtávolság fajtánként változó, a legtöbb fa 1,5 méterre helyezkedik el egymástól, de van 1 és 1,2 méteres tőtávú is.

Emellett olyan védett fajtákkal dolgozunk, melyek eleve képesek egy magasabb terméshozamra rövidebb időn belül, amennyiben megkapják a kellő gondoskodást. Gondolok itt a folyamatos csepegtető öntözésre a megfelelő vízminőséggel, a precíziós tápanyag-utánpótlásra és a szaktanácsadó által jóváhagyott hatékonyabb növényvédelemre.

cseresznye

Óriási fürtökben lógnak a fákról a cseresznyék – fotó: Lepres Luca

Hogyan éritek el, hogy ilyen különlegesen jó minőségű gyümölcs kerüljön a vevők elé?

Egy igen jól felszerelt ültetvényt szeretnénk létrehozni. Készül a jégháló és az esővédő fólia, amire azért van szükség, hogy ne repedjen szét a gyümölcs a hirtelen esőzések után.


Továbbá tervezünk még fűtést a tavaszi fagyok ellen. Egyrészt, hogy ne fagyjanak le a virágok, másrészt hogy korábban tudjunk indulni. Sőt, rovarháló (szúnyogháló) is lesz az ültetvény körül, főként a pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) ellen, de más kártevők ellen is véd.

A betakarítás után pedig minden egyes cseresznyeszem egy gyümölcsosztályozó gépen megy keresztül, mely szín, méret és sérülés alapján is szelektál.

cseresznye

Itt nem átlagos méretű gyümölcs terem – fotó: Lepres Luca

A jövőben tervezitek-e az ültetvény bővítését?

Igen, szeretnénk bővíteni a cseresznyésünket. Hiszen folyamatosan jelennek meg újabb és újabb fajták, amikkel szeretnénk lépést tartani. Ezáltal vevőink olyan extra gyümölcshöz fognak hozzájutni, ami újdonságnak számít majd a magyar piacon.