Van már digitális, könnyen használható (appra)kész megoldás, hogy a kukoricamoly vagy a gyapottok-bagolylepke megjelenését időben észrevegyük! A fenti kártevők hatalmas terméskiesést okozhatnak siló- és szemeskukoricában egyaránt, illetve az általuk okozott sebzések kitűnő táptalajul szolgálnak gombás megbetegedésekhez, mellyel utat nyitnak a toxinfertőzésekhez.

Napfürdőző kukoricamoly imágó silókukoricán

Napfürdőző kukoricamoly imágó silókukoricán – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Miért növekszik a kártevők fertőzésének mértéke?

Az időjárási körülmények alakulása, az enyhe, fagyokat nélkülöző téli időszak, a forgatás nélküli talajművelés mind hatással vannak mindkét kártevő felszaporodására, utóbbi pl. segíti a kukoricamoly áttelelését a szármaradványokban. A korábbi években 20-30%-os fertőzöttségű térségekben mára már nem ritka a 60%-os fertőzési szint sem. Az erősen fertőzött területeken a termés betakaríthatósága is veszélybe kerül.

ábra

Miért kell védekeznünk árukukoricában?

A védekezésre érdemes úgy tekinteni, mint egy befektetésre! Gyorsan és biztosan megtérülő ráfordítás a kártevők elleni védekezés. A kukoricamoly kártétele nyomán jelentős terméskiesés következik be, amely elérheti akár a hektáronkénti 1,5 tonnát is. Egy 2021-es, 20 helyszínen végzett kísérletsorozat bizonyította, hogy átlagosan 0,6 t /ha termést sikerült megmenteni a Coragen® 20 SC rovarölő szeres kezelés hatására.

A mennyiségi kártételhez rendszeresen kapcsolódik minőségi károkozás is, mellyel megnő a toxintermelő gombafajok csőfertőzésének valószínűsége.

toxinos kukorica

Toxinos kukorica – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A gazdasági kár bekövetkezésének tehát komoly a veszélye, ezért sem hagyhatjuk védelem nélkül az áru- és silókukoricáinkat. A csemege-, vetőmag, vaxy és popcorn kukoricák előállítása során már nélkülözhetetlen technológiai elem a védekezés.

Mikor kell beavatkozni a kártevők ellen?

A kezelés idejének meghatározásához 2022-től a gazdálkodók rendelkezésre áll az Arc farm intelligence rovarmonitoring applikáció, ami valódi, egyszerűen használható, digitális megoldást jelenthet a problémára.

Az FMC által biztosított rovarcsapdái befogják a kártevőket, majd a fogási adatokat rajzásdiagramon ábrázoljuk. A felhasználók azonnal hozzáférnek az információkhoz, látványos hőtérképen és a csapdákhoz kapcsolódó diagramon láthatják a fogási eredményeket, melyekből következtethetnek arra, hogy hol és mikor szükséges a kártevő elleni beavatkozás. Az áttekintő videó bemutatja a leggyakoribb kezelő felületeket.

hőtérkép

Forrás: FMC-Agro Hungary Kft.

Ha növekszik a fogásszám vagy időszerű a védekezés a csapda körzetében, az applikáción keresztül jelzést küldünk a gazdálkodók részére, mely figyelmezteti arra, hogy itt az ideje kimenni a területre, és megnézni, hogy a saját területén eljött-e a beavatkozás ideje.

A rendszert 2023-tól új funkciókkal bővítettük: időjárási adatok előrejelzéssel, valamint egyedülálló csapdaszintű kártevő-előrejelzés is a felhasználók rendelkezésére áll. A gazdálkodók az applikáció üzenetközpontján keresztül közvetlenül felvehetik a kapcsolatot területi képviselőinkkel, így egyedi kérdéseket tehetnek fel szakértő kollégáink részére.

listák

Forrás: FMC-Agro Hungary Kft.

A rovarcsapdák a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke megfigyelésére kerülnek beállításra 2023. május közepétől. Az applikáció iOS és Android felhasználók részére egyaránt elérhető, letölthető az AppStore-ból, illetve a Google Play Áruházból.

További információkért és azonnali letöltéshez kattintson:

FMC

Milyen hatékony megoldást használjon a kártevők ellen?

A lepkekártevők elleni védekezéskor a gazdálkodók számíthatnak a Coragen® 20 SC rovarölő készítmény biztos hatására. A gyakorlati felhasználás szempontjából óriási előnye, hogy kijuttatásának időzítése rugalmasan alakítható. A hatékony rovarölő szerrel és a naprakész rovar-előrejelzéssel biztosíthatjuk, hogy akár egyetlen kezeléssel mindkét kártevő ellen sikeresen léphessünk fel.

fmc agro logó