A pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) egy nagyon veszélyes rovarkártevő, amely nem egészen tíz éve jelent meg Európában, de gyorsan terjedve máris óriási károkat okozott a puhahúsú gyümölcsök (földieper, málna, szőlő) termőhelyein – írja a farminguk.com. A kártevő 2012-ben jelent meg Magyarországon, azóta az egész országban elterjedt, 2016-ban már számos málna- és szedertermelőnek okozott  jelentős gazdasági veszteséget.

A kártevő rendkívüli szaporasága, gyors aktív terjedése és polifág volta miatt az ültetvények megvédése rendkívül nehéz feladat. Alapvető fontosságú a védekezésben a kártevő időben történő felfedezése, amelynek jelenleg a legnagyobb problémája – Dr. David Green, az Aberdeeni Egyetem professzora szerint – az, hogy az eddig alkalmazott megfigyelési rendszer kézi csapdákkal operál, ennek következtében a megjelenés észlelésekor a beavatkozás már túl késő lehet.

muslica

Egy hatékony előrejelzési rendszer kialakítása kulcsfontosságú a védekezésben – fotó: Pesti Jánosné

Az Egyetem kutatói ezért kamerával és „ragadós csapdákkal” felszerelt drónokat használnak, amelyek a levegőből folyamatosan figyelik, és már a befogás pillanatában azonosítják a kártevőket, ami figyelmezteti a termelőket, és lehetővé teszi, hogy időben védekezzenek a muslica ellen.

Az Egyesült Királyság agrárminisztériuma által finanszírozott, hároméves kutatási projektbe a Zürichi és a Wageningeni Egyetem szakemberei is bekapcsolódtak.