Betakarítás előtt azonban eddig sosem tudták pontosan, mekkora is a termés, azonban a koppenhágai egyetem Élelmiszer és Erőforrás-gazdaságtan Tanszékének tanulmánya szerint a mezőgazdaság évente több százmillió dán koronával nagyobb bevételhez jut a drónok és a műholdak által készített felvételek elemzése révén – írja a Syngenta blog.

Így például október végén az előzetesen vártnál több mint 40 ezerrel nagyobb számú sütőtököt számláltak meg a Fyn-szigeten készült drónfelvételeken a Dél-dániai Egyetem (SDU) kutatói. Így összesen 400 ezer darabra számíthattak a farmerek, akik más módon nem kalkulálhatták a várható termésmennyiséget.

A sikeres sütőtökszámlálást követően az SDU kutatói most más növényekre fordítják figyelmüket, miután a Környezetvédelmi és Élelmiszerügyi Minisztérium támogatást biztosít hozzá a hagyma és a gabona betakarításának optimalizálása érdekében. De ez még nem a végcél.

sütőtök

Az előzetesen vártnál több mint 40 ezerrel nagyobb számú sütőtököt számláltak meg a drónfelvételeken – fotó: Pixabay

„A növekvő hatékonyságú mezőgazdaság azt jelenti, hogy a gazdaságok nem tudják pontosan felmérni a termények növekedését vagy a gyomokat és a kártevők elterjedtségét. Ugyanakkor a gyorsan összeállított adatok óriási segítséget jelentenek a kártevők és gyomnövények leküzdésében” – mondta Henrik Skov Midtiby, az SDU kutatója, hozzátéve, hogy ennek érdekében a drónok és a műholdak felvételeit elemezve adhatnak tanácsot, hol és mennyit kell permetezni a hozamoptimalizálás érdekében.