"Az e-orr egy olyan projekt, aminek keretében azt vizsgáltuk, hogy a növényektől származó illatanyagok információit fel tudjuk-e arra használni, hogy korai stádiumban igazoljuk egy növénybetegség jelenlétét" – részletezte az Agroinform kérdésére az Agtech Summiton Lukács Péter, a projekt szakmai vezetője.

Elsősorban búzával folynak a kísérletek, fuzáriumos és lisztharmatos megbetegedéseket képesek előre jelezni ezzel az innovatív technológiával. Emellett bothrytis kutatásában is vannak előrelépések, és szinte minden gomba vagy más kórokózó által generált növénybetegség előrejelzésére meg tudják tanítani a rendszert.

Lukács Péter

Lukács Péter mutatta be az E-orr projektet – Fotó: Lévai Zsolt/NAK

Miért jó az, ha "körbeszagoljuk" a növényeket?

A lényeg az, hogy mielőtt lepermetezzük a növényeket, egy bizonyos potenciális időszakban meg lehet vizsgálni, hogy egyébként ez szükséges-e, vagy csak azért permeteznénk, mert "eljött az ideje". Az e-orr-os mintavétellel lehetőség van arra, hogy felfedezzük, ha egy kezelés esetleg kihagyható vagy későbbre tolható. Egyedi mintavétel után a mintákat laborban dolgozzák fel, és egy napon belül kézhez kapható az eredmény, amely kimondja, kell-e permetezni vagy nem.

e-orr mintavételezés

Mintavételezés – Fotó: Lukács Péter

Hogyan történik a mintavétel?

Van egy hordozható mintavételi táska, a benne lévő eszközök 2-4 növényi minta levételére alkalmasak. A mintavétel során a vizsgált növényi részt elszeparálják egy speciális anyaggal a környezettől, majd a mintavevő dolgozik 2-8 órán keresztül, attól függően, hogy mennyire illatos az adott növény.

A fejlesztés lehetővé teszi majd, hogy sokkal célzottabb növényvédelmi kezelések valósuljanak meg, ami egyre fontosabbá válik, hiszen erőteljesen korlátozni kívánják a közeljövőben a növényvédőszer-használatot Európában. Az e-orr-kutatók jelenleg azokat a gazdálkodó partnereket keresik, akik segítségével tovább fejleszthető a projekt.

(Projektszám: GINOP-2.3.2-15-2016-00051)