Miközben a komposztálás az egyik legrégebbi hulladékhasznosítási eljárás, mégis azt tapasztaljuk, hogy napjainkban az otthonainkban keletkező zöldhulladék leginkább a szemetesbe kerül vagy égetéssel szabadulunk meg tőle. Utóbbira azonban már nem sokáig lesz lehetőség.

Szigorodó szabályozás

A kertben keletkező zöldhulladék kezelésével kapcsolatos lakossági attitűd megváltoztatására a környezetvédelmi törvény módosítása is ösztönzi a lakosságot és az önkormányzatokat. A környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény ezidáig lehetőséget biztosított az önkormányzatoknak, hogy helyi rendeletben szabályozzák az avar és a kerti hulladék égetését.

Jövő évtől tilos az avar és a kerti hulladék égetése – fotó: Pixabay

Ez a jogosultság 2021. január 1-től megszűnik, így kizárólag a levegő védelméről szóló kormányrendelet szabályozza az általános tiltást. Az intézkedés várhatóan kedvezően hat a levegőminőség alakulására, különösen azokon a településeken, ahol eddig időszakosan engedélyezett volt az égetés.

Komposztálással a levegőminőség javításáért

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával zajló HungAIRy LIFE integrált projekt célja a levegőminőség javítása 10 településen szemléletformáló tevékenységek végzésével, a levegőminőségi tervek felülvizsgálatával, egy ökomenedzser hálózat működtetésével, valamint pilot akciók megvalósításával, amelyek között a komposztálás is helyet kapott.

A kész komposzt javítja a talaj minőségét és ezáltal a termőképességét is – fotó: Pixabay

A projekt segítséget nyújt a lakosság számára az otthonukban keletkező zöldhulladék kezelésében is. Komposztálási program indult, amely során Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a lakosság részére komposztáló keretet biztosít és hasznos tanácsokat ad a komposztálás helyes gyakorlatáról.

A komposztálás előnyei

A komposztálás nemcsak a levegőminőség szempontjából kedvező, hanem többek között csökkenti a háztartási hulladék mennyiségét, a kész komposzt javítja a talaj minőségét és ezáltal a termőképességét is, illetve a komposztálásnak közösségépítő szerepe is van.

A komposztálás helyes gyakorlatáról a Herman Ottó Intézet kiadványa ad tájékoztatást – fotó: Pixabay

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. „A komposzt is érték!” című letölthető kiadványa a komposztálás előnyei mellett tanácsokat ad a lakosság számára a tevékenység helyes gyakorlatáról is. Tegyen Ön is a környezetéért, kezdjen el komposztálni!