A Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. a GOP-1.3.1-11/A-2011-0155 azonosítószámú, „A magbazárt innováció: új magyar piacképes zöldségfajták nemesítése és a nemesítés hatékonyságát fokozó üvegház építése” elnevezésű projekt keretében hét zöldségfajban (paprika, zöldborsó, zöldbab, görögdinnye, uborka, paradicsom és hagyma ) összesen kilenc új zöldségfajta előállítását és fajtalistára vételét kezdeményezte. A projekt során, a zöldségek hatékony termesztéséhez egy korszerű üvegház beruházás is megvalósult. A fejlesztés összköltsége 894.111.451 forint, ebből 480.659.451 Ft-ot fordítottak az 1 hektáros üvegház létrehozására.

A ZKI. Zrt. szakemberei GMO-mentesen, a hagyományos nemesítési módszerek hatékonyabbá tételével, a fajta előállítási folyamat gyorsításával kívánnak minél magasabb színvonalú növényeket termeszteni. A társaság célja egy olyan piaci alapú termékfejlesztés folytatása, melynek eredményeként biztosítható, hogy a külföldi tulajdonú versenytársak mellett is érdemi piaci részesedést tudjanak elérni.

A projekt során az intézet felépített egy korszerű üvegházat, amely lehetővé teszi a nemesítő munka gyorsítását és hatékonyságát és a versenyképes magyar zöldségfajták nemesítését. A ZKI Zrt. alapításának 70 éves jubileumi ünnepségén átadott létesítménye jelenleg hazánk legnagyobb nemesítési igényekhez igazodó korszerű növényháza.

„Hazánk gazdasági növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen a magas színvonalú kutatómunka. Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaság szép eredményeket ér el a kutatás-fejlesztés területén. Az állami tulajdonban lévő vállalatok beruházásaikkal nagymértékben növelhetik versenyképességüket és hozzájárulhatnak az állami vagyon gyarapodásához.” – mondta Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója.